Tevékenység bemutatása

Keszthely, Lovassy Sándor u. 2. sz. épületegyüttes kutatása
2023. március 24.
A MÉM MDK Kutatási Osztálya a Veszprémi Érsekségtől kapott megbízást a Keszthely, Lovassy Sándor u. 2. szám alatt elhelyezkedő épületegyüttes kutatására, az ún. kiskastély tervezett felújítása és bővítése alkalmából.
Kollégáink közreműködésével újul meg a bélapátfalvi ciszterci apátsági templom épülete
2023. március 17.
A MÉM MDK Kutatási Osztálya 2022 őszén, az Érseki Vagyonkezelő Központ megbízásából kapcsolódott be az épület egyedisége, különleges szépsége és festői környezete miatt népszerű kirándulóhelyként is ismert bélapátfalvi ciszterci monostor újabb helyreállítási munkájába.
A levegő meghódítása Foerk Ernő illusztrálásában
2022. október 17.
A Múzeumi Osztály gyűjteményében található Foerk Ernő „Genova” névre keresztelt vázlatfüzete, amelyben érdekes rajzra figyelhetünk fel egy repülőgépről, és annak elindulásáról: a Magyarországon elsőként felszálló repülőgépet rajzolta meg a francia Louis Blériot pilótával 1909. október 17-én.
Csepel-Kertváros – Építéstörténeti források egy jellegzetes kertvárosi ház példáján
2022. október 05.
Mint korábban már hírt adtunk róla, Csepel-Kertváros 1924-es alapítása és a második világháború közötti építészetének vizsgálatával új kutatási programba kezdett a MÉM MDK Kutatási Osztálya.
Egy árnyék a képen
2022. augusztus 29.
A műemléki fényképezés kezdetei
Lappangó rajzok a Tudományos Irattár hagyatéki gyűjteményében
2022. július 28.
A Műemlékvédelmi Dokumentációs Osztály, Tudományos Irattár Lymbus anyagának folyamatos feldolgozása közben számos érdekesség és egyedi darabok bukkannak fel. Ilyenek gróf Khuen Antal nemrégiben előkerült rajzai is.
Csepel-Kertváros – egy új városrész születése és épített öröksége napjainkban
2022. június 13.
Új kutatási programba kezdett a MÉM MDK Kutatási Osztálya. Az érdeklődés fókuszában ezúttal Csepel-Kertvárosnak az 1924-es alapítás és a második világháború közötti időszakban létrejött lakóépületei állnak.
Egy topográfiai szócikk – és ami mögötte van. A veszprémi püspöki alkalmazottak háza
2022. május 09.
Javában zajlik a Veszprém építészettörténeti értékeit bemutató kötet szerkesztése, mely a MÉM MDK, Veszprém Város Önkormányzata és az MMA Kiadó közös gondozásában fog megjelenni. Az egyes épületekről szóló szócikkek a – középtopográfia terjedelméből adódóan – csak tömör leírást nyújthatnak.