Kollégáink cikkei a Műemlékvédelem folyóiratban

Örömünkre szolgál, hogy megjelent a Műemlékvédelem 2022/4–5. száma, melyben a MÉM MDK közreműködésével megvalósuló Nemzeti Kastélyprogram eredményeiről olvashatunk.

A Kutatási Osztály régész és művészettörténész munkatársai annak 2015-ös indulásától kezdve részt vettek a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogramban épületkutatóként. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által bonyolított program célja számos kiemelt jelentőségű kastély és vár műemléki helyreállítása és a kulturális turizmus vonzó célpontjaivá fejlesztése.

A Műemlékvédelem folyóirat a Kastélyprogram eredményeinek szentelt száma a már megvalósult helyreállításokból kínál válogatást, benne a bajnai Sándor–Metternich-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria, a nádasdladányi volt Nádasdy-kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a tatai Esterházy-kastély épületegyütteseinek történetéről és helyreállításáról olvashatunk.

Az épületkutató szakemberek és építészek együttműködésével született tanulmányok közül ötöt kollégáink – Bartos György, Fülöp András, Galamb Zsuzsanna és Jankovics Norbert – jegyeznek társszerzőként. Az írások az egyes épületek történetének jobb megismerését célzó építészettörténeti és falkutatások eredményeinek ismertetése mellett az építészeti tervezés szempontjaira, valamint a megvalósult helyreállítások bemutatására és értékelésére térnek ki.

A részben a MÉM MDK műemléki gyűjteményeiből származó archív és mai fotókkal, felmérési, terv- és rekonstrukciós rajzokkal gazdagon illusztrált, angol és német nyelvű összefoglalókkal ellátott lapszám tartalomjegyzéke itt tanulmányozható.

Kónya Anna

fotó: Nagy Krisztina