Cikkek

Keszthely, Lovassy Sándor u. 2. sz. épületegyüttes kutatása
2023. március 24.
A MÉM MDK Kutatási Osztálya a Veszprémi Érsekségtől kapott megbízást a Keszthely, Lovassy Sándor u. 2. szám alatt elhelyezkedő épületegyüttes kutatására, az ún. kiskastély tervezett felújítása és bővítése alkalmából.
Barry Bergdoll Budapesten
2023. március 23.
Március közepén a MÉM MDK meghívására Budapestre érkezett Barry Bergdoll, a Columbia Egyetem építészettörténet professzora, a Pritzker-díj zsűritagja, aki két előadást is tartott felkérésünkre.
185 éve született Schulcz Ferenc építész
2023. március 22.
De ki is volt Schulcz? Dolgozott együtt Rómer Flórissal és Henszlmann Imrével. Ő volt Vajdahunyad várának első restaurálója és a Műegyetem első kinevezett műépítészet professzora. E mellett őt szánták a leendő műemléki bizottság élére.
Veszprém város építészeti topográfiája - könyvbemutató
2023. március 21.
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a MMA Kiadó nevében tisztelettel meghívjuk Önt a Veszprém város építészeti topográfiája című kötet budapesti bemutatójára és a bemutatót követő kerekasztal beszélgetésre.
Kollégáink közreműködésével újul meg a bélapátfalvi ciszterci apátsági templom épülete
2023. március 17.
A MÉM MDK Kutatási Osztálya 2022 őszén, az Érseki Vagyonkezelő Központ megbízásából kapcsolódott be az épület egyedisége, különleges szépsége és festői környezete miatt népszerű kirándulóhelyként is ismert bélapátfalvi ciszterci monostor újabb helyreállítási munkájába.
Ki az első magyar építésznő?
2023. március 13.
Várnay Marianne? Pécsi Eszter? Netán egyikőjük sem? A kérdésre nem is annyira egyszerű és egyértelmű a válasz, mint gondolnánk – de megéri a kutatást, a miértekkel együtt.
Kaesz Gyula nagy értékű bútoregyüttesét vásárolta meg a MÉM MDK
2023. március 10.
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) megvásárolta Kaesz Gyula híres magyar belsőépítész nagy értékű bútoregyüttesét.
125 éve, nőnapon született az egyik első magyar mérnöknő, Pécsi Eszter
2023. március 08.
Pécsi Eszter (1898–1975) a két világháború közötti időszak egyik legjelesebb statikusa volt hazánkban, aki lakóházak, magasházak és más nagyobb volumenű projektek szerkezettervét készítette el. Dolgozó nőként számos olyan problémával kellett szembenéznie, ami még napjainkban is aktuális.