Eredményesen zárult a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervpályázata

2023. december 11-én a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Székházában, a Pesti Vigadóban eredményhirdetéssel zárult a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt pályázat. A MÉM MDK leendő otthonán a döntés értelmében a Tér és Forma Szeged Építéstervező KFT. – BIVAK studio KFT. közös pályázatának tervezői dolgozhatnak majd. Az első díjas bruttó 10.000.000 Ft díjazásban részesült, a díjazottak között összesen 45 M Ft-ot osztott ki a Bíráló Bizottság.

A díjakat Turi Attila építész, a Bíráló Bizottság elnöke, az MMA elnöke és Lánszki Regő országos főépítész, építészeti államtitkár, a Bíráló Bizottság társelnöke adták át Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója, valamint Richly Gábor, az MMA főtitkára jelenlétében. Az eredményhirdetés az idén első alkalommal megrendezett Magyar Építészet Napjának eseménysorozatába illeszkedik: 2023. december 16-án, Kós Károly születésnapján adják át az építészeti középdíjakat a Pesti Vigadóban.

„Az a centrum, ami most már elérhető közelségbe került, elképzeléseink szerint nem csupán kiállítóhely lesz, hanem rendezvénytér is, amely egyszerre szolgálja majd ki az érdeklődő nagyközönség igényeit és biztosít találkozóhelyet, szellemi központot a szakma számára. A rendszerváltás előtti évtizedeknek sok hiányossága van még itt velünk, s ez a kialakítandó centrum lehetőséget nyújt rá, hogy a magyar, illetve magyarországi építészet korszerűen, és főleg élményszerűen bemutatva alaposabban, mélyebben váljon szerves részévé az általános műveltségnek, annál, mint ahogy ezt napjainkban tapasztaljuk” – hangsúlyozta Turi Attila MMA-elnök, a Bíráló Bizottság elnöke. „Szeretném, ha ez az építészeti centrum olyan találkozóhelye lenne hivatásunknak, ahol a felek meghallgatják egymást, ahol az érvelő, érdekes viták mellett valódi párbeszéd zajlik, de amely a konszenzusnak, a közös gondolatokra való ráismerésnek, a közös célok megfogalmazásának is helyszíne” – tette hozzá az elnök.

Fordulópontnak nevezte december közepét a magyar építészetben Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, amelynek kiemelkedő eseménye az Építészeti Központ tervpályázatának mostani eredményhirdetése, s december közepén szavaz az Országgyűlés az új, a magyar építészetről szóló törvényről, amely megújult kereteket ad a szakmának; valamint e hét szombaton első ízben kerül sor a Magyar Építészet Napjára, Kós Károly születésnapján.

„Az új Építészeti Központ és Múzeum olyan kulturális tér lesz, amely egyszerre szól a múltról, jelenről és jövőről” – szögezte le az államtitkár. „Az épület lehetőséget fog adni arra, hogy megtaláljuk azt a kortárs, a nemzetközi irányzatokra reagáló, de mégis egyedi stílust és eszközrendszert, amely ki tud fejezni minket, s ami nemcsak a művészeknek, de honfitársaink millióinak is mond valamit rólunk, magyarokról – miközben segíti a művész egyedi hangjának megtalálását és alkotói szabadságát”.

A Városligeti fasorba, a tavaly megújult Walter Rózsi-villa szomszédságába tervezett Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére 2023 júniusában hirdetett kétszakaszos tervpályázatot az MMA Titkársága. A pályázat első, részvételi szakaszában bármely, a referencia követelménynek megfelelő építész iroda jelentkezhetett. A követelményeknek megfelelően 28 iroda nyújtott be pályamunkát, s belőlük alakult ki az a rangos nemzetközi mezőny, amelynek tagjai a következő szakasz első, immár titkos fordulójában két-két tablón összegezték elképzeléseiket. A Bíráló Bizottság ebből választotta ki azt a 12 pályázót, akik a második fordulóban részletesen is kidolgozhatták a tervet.

A tervpályázaton egy első, egy második, valamint két harmadik helyezettet díjaztak; emellett ketten kiemelt megvételben, hatan pedig megvételben részesültek.   

A díjazottak és megvételt nyertek listája:

  • a bruttó 10.000.000 HUF díjazással járó első díjat Tér és Forma Szeged Építéstervező KFT. – BIVAK studio KFT. (közös pályázat) kapták;
  • a bruttó 7.000.000 HUF díjazással járó második díjat a MONOSTUDIO Építész Korlátolt Felelősségű Társaság kapta;
  • a bruttó 5-5.000.000 HUF díjazással járó harmadik díjat a Deichler Jakab Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság – FEJÉRDY és BARTÓK Építészeti KFT. (közös pályázók), valamint az ARCHI-KON Építészeti Tervező-Szervező Kft. kapta;
  • 3.000.000 HUF értékű kiemelt megvételben részesült a Klobusovszki Építészet KFT., valamint a NAPUR ARCHITECT Építészeti Iroda KFT. pályamunkája
  • 2.000.000 HUF értékű megvétellel ismerte el a Bíráló Bizottság az alábbi pályázók munkáját: Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft., Karácsony Tamás DLA – Szabó Péter (közös pályázók), BÁNÁTI + HARTVIG Építész Iroda KFT., 7 fő természetes személy konzorciuma (Untitled_02 tervezői csapat): Balázs Anna, Balázs Tibor, Karlovecz Ádám, Molnár Zsanett, Nagy Júlia, Novák-Mester Petra, Suri Bálint (közös pályázók), BACHMAN & BACHMANN ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. – AU.ROOM ÉPÍTÉSZ MŰHELY KFT. – Medvegy Gabriella (közös pályázók),  valamint ARCH-STUDIO Tervező, Szervező, Szolgáltató Kft.

A Bíráló Bizottság elnöke Turi Attila építész, az MMA elnöke, társelnöke Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára volt. A Bizottság tagjai: Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; Salamin Ferenc építész, az MMA rendes tagja, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője; Szegő György építész, a Műcsarnok Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, az MMA levelező tagja; Szabó Levente DLA építész, a BMGE Építészmérnöki Kar tanszékvezetője, a MÉSZ delegáltja; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója, BME Építőmérnöki Kar, egyetemi docens; Jankovics Norbert művészettörténész; Vasáros Zsolt DLA építész, BME Építészmérnöki kar, tanszékvezető, a MÉK delegáltja; Dévényi Sándor építész, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze.

 

Az első helyezést elért tervpályamű méltatása

 

A Magyar Művészeti Akadémia Titkársága által a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton első helyezést ért el: a 16. sorszámú Tér és Forma Szeged Építéstervező KFT. – BIVAK studio KFT. (közös pályázók) pályázata, melyet a Bíráló Bizottság az alábbiakban méltatott.

A Bíráló Bizottság által első díjjal elismert pályamű már a tervpályázat első fordulójában kitűnt megoldásaival, majd a második fordulóra sikeresen fejlesztette ezeket tovább, a Bizottság észrevételeit figyelembe véve. A pályaterv egyrészt tiszteletteljesen viselkedik a környezettel, a két szanatóriumépülettel és a Walter Rózsi-villával. Tömegével, pozicionálásával méltó viszonyrendszert alakít ki, de hagyja létezni a meglévő teret és épületeket. Másrészt olyan erőteljes építészeti gesztussal dolgozik, amely szimbólumává válhat a magyar építészetnek és múzeumának, mind országunkon belül, mind nemzetközi téren. A pajtaformát idéző főépület strukturált burkolata az előző századforduló historizáló és szecessziós majolika cseréptetőit idézi. Ez bizonyíték arra, hogy lehetséges a tradíciókból építkezve kortárs építészetet létrehozni, a múltban gyökerezve a jelen és a jövő kérdéseire keresni választ. Ugyanakkor a Bíráló Bizottság a tovább tervezési ajánlásában felhívja a figyelmet a lüsztermázas kerámia anyag épületfizikai, tartóssági vizsgálatára, esetleges alternatív lehetőségek vizsgálatára, olyan megoldás kidolgozására, mely befogadja az időt, nemes patinával hirdeti történetiségét, szellemi folytonosságát.

A tervezett épület külső kapcsolatai, belső téri megoldásai jól működő tereket és jól fejleszthető gondolati alapot kínálnak a jövő intézményének kialakításához. Az épület az ókori agórák mintájára egyszerre szentély és piac: azaz a múzeumi munka és a társadalmi találkozások tere tud lenni. Ez olyan nyitott tervezői szemléletre utal, amely ígéretes alap a tovább tervezés partneri kapcsolatához. Hasonlóan pozitív jelként értékelte a Bizottság a tervezőknek a terv bemutatásába, fejlesztésébe fektetett munkáját, a bemutatott tablók minőségét.

Fontos kiemelni, hogy a terv átgondolt üzemeltetési koncepciója részletes javaslatokat tartalmaz az aktív/passzív megoldásokra.

A Bíráló Bizottság az izgalmas és karakteres koncepció, a kiírás felvetéseire adott egységesen meggyőző és előremutató tervezői válaszok, illetve a pályamű munkarészeinek kimagasló minősége miatt a művet I. díjban részesíti, és tovább tervezésre javasolja.

 

 

 

A Tér és Forma Szeged Építéstervező KFT. és BIVAK studio KFT. első díjjal elismert, közös pályamunkája:

 

A második díjjal elismert pályamű, a MONOSTUDIO Kft. munkája:

 

A Deichler Jakab Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság – FEJÉRDY és BARTÓK Építészeti KFT. harmadik díjjal elismert munkája:

 

Az ARCHI-KON Építészeti Tervező-Szervező Kft. harmadik díjjal elismert pályamunkája:

Budapest, 2023.12.12.


 

39 érvényes pályázó - Komoly érdeklődés a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervpályázatán

 

A Magyar Építészeti Múzeum és Központ létrehozására kiírt tervpályázat részvételi szakaszára komoly érdeklődést igazolva, negyven építésziroda és tervezői konzorcium nyújtott be jelentkezést. A Magyar Művészeti Akadémia által kiírt pályázat első, részvételi szakasza ez által lezárult és a beérkezett dokumentumok alapján 39 építésziroda és tervezői konzorcium kapott felkérést a folytatásra a második szakaszra, melynek első fordulója 2023. július 11-gyel elindult. Az első forduló során az alkalmasnak ítélt pályázóknak 2023. szeptember 7-ig van lehetőségük elkészíteni a tervezési pályamunkáikat.

A Magyar Művészeti Akadémia Titkársága, mint kiíró (Kiíró) a „Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkciónak ellátására szolgáló épületegyüttes tervezése” tárgyú kétfordulós, meghívásos építészeti tervpályázat (Tervpályázat) keretében a tervpályázatokról szóló 310/2015. (X. 28.) Korm. rendelet 32.§ (5) bekezdése alapján hirdette ki az alkalmasság vizsgálatának eredményét.

A Kiíró az alábbi részvételre jelentkezők pályázatát minősítette alkalmasnak:

 

•             DVM Group Korlátolt Felelősségű Társaság

•             PLANT-ATELIER PETERKIS Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

•             Deichler Jakab Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság + FEJÉRDY és BARTÓK Építészeti Korlátolt Felelősségü Társaság

•             M-TEAMPANNON Építészmérnöki Korlátolt Felelősségű Társaság

•             Tér és Forma Szeged Építéstervező Korlátolt Felelősségű Társaság + BIVAK studio Korlátolt Felelősségű Társaság konzorcium

•             NAPUR ARCHITECT Építészeti Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság

•             "PARALEL" Épitész Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság + ALFATERV-2000 Építőipari, Tervező és Fővállalkozó Korlátolt
               Felelősségű Társaság

•             Minusplus Generáltervező Korlátolt Felelősségű Társaság

•             ARCHI.DOC Építésziroda Korlátolt Felelősségű Társaság

•             SÁROS és Társa Építésziroda Betéti Társaság + AFK-ARCH Korlátolt Felelősségű Társaság konzorcium

•             Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft.

•             PÉTERFFY + DŐRY architects Korlátolt Felelősségű Társaság

•             Karácsony Tamás + Szabó Péter

•             Klobusovszki Építészet Korlátolt Felelősségű Társaság

•             P8 MŰHELY Korlátolt Felelősségű Társaság

•             LAB5 Építésziroda Korlátolt Felelősségű Társaság

•             ARCHI-KON Épitészeti Tervező-Szervező Kft.

•             Balázs Anna, Balázs Tibor, Karlovecz Ádám, Molnár Zsanett, Nagy Júlia, Novák-Mester Petra, Suri Bálint

•             Gipsz-Lak Építésziroda Korlátolt Felelősségű Társaság + Ónodi Szabó Lajos

•             HADAS ÉPÍTÉSZ Mérnöki Művészeti Korlátolt Felelősségű Társaság

•             BÁNÁTI + HARTVIG Építész Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság

•             BACHMAN & BACHMANN ÉPÍTÉSZ IRODA KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG + AU.ROOM ÉPÍTÉSZ MŰHELY Korlátolt
              Felelősségű Társaság

•             CAN Architects Studio Építész Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság

•             VADÁSZ és TÁRSAI Építőművész Korlátolt Felelősségű Társaság

•             "3h építésziroda" Építészeti, Kutató, Fejlesztő és Tervező Korlátolt Felelősségű Társaság

•             Studio Seilern Architects

•             DMB Műterem Korlátolt Felelősségű Társaság

•             Paulinyi & Partners Zártkörűen Működő Részvénytársaság

•             Value 4 Real Építő Korlátolt Felelősségű Társaság

•             4D Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság

•             CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság

•             ARCH-STUDIO Tervező, Szervező, Szolgáltató Kft.

•             Robert Gutowski Architects Korlátolt Felelősségű Társaság

•             AVANT-GARDE ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ Korlátolt Felelősségű Társaság

•             KVADRUM Építész Kft.

•             MONOSTUDIO Építész Korlátolt Felelősségű Társaság

•             Bodonyi Csaba

•             BORD Építész Stúdió Korlátolt Felelősségű Társaság

•             EKHO ÉPÍTÉSZ MŰTEREM Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Budapest, 2023. 07. 17.


 

Budapest, 2023. június 7. – A Magyar Művészeti Akadémia Titkársága kétszakaszos meghívásos, a részvételi szakaszban bármely a referencia követelménynek megfelelő építész iroda számára nyitott, a pályázati szakaszban kétfordulós építészeti tervpályázatot hirdet a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének a tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9-13. Az első, Részvételi szakaszba való jelentkezés határideje 2023. június 29., a pályázat díjazására bruttó 45 millió forint áll rendelkezésre.

 

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ 2017-ben jött létre a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában. Az MMA feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori Belügyminisztériumi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában.

A tervpályázat fő feladata az új Főépület megtervezése, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával. A korábbi, eredménytelenül zárult tervpályázatot követően a pályázatot előkészítő bizottság újratervezte az intézmény, a majdani Magyar Építészeti Központ és Múzeum programját és a pályázati eljárást is. Ennek eredménye a jelenlegi, kétszakaszos, kétfordulós tervpályázat. A kiírók szerint a racionalizált építészeti program olyan kompakt, világszínvonalú építészeti beruházást tesz lehetővé, amely szem előtt tartja a fenntarthatóság és a működtethetőség követelményeit is.

A tervpályázat első, részvételi szakaszának jelentkezési határideje 2023. június 29. Az ezt követő kétfordulós pályázati szakasz 2023 őszén zajlik majd; az eredményhirdetés tervezett időpontja 2023. december 1.

A tervpályázathoz kapcsolódó dokumentumok elérhetőek az alábbi honlapon:

https://www.oeny.hu/oeny/tpalya/adatlap/magyarepiteszetikozpontesmuzeum

 

A tervpályázattal kapcsolatos tudnivalók

A tervpályázat két szakaszból áll: a részvételi szakaszból és a pályázati szakaszból, amely közösségi értékhatárt meghaladó értékű, meghívásos, kétfordulós tervpályázat. Az első, részvételi szakaszban a jelentkező alkalmasságát a tervpályázat honlapjáról letölthető nyilatkozatokkal igazolja, megjelöli a referenciáit és benyújtja a szükséges dokumentumokat. A kiírók a jelentkező szakmai alkalmasságáról vagy alkalmatlanságáról döntenek, valamint – keretszám nélkül – kiválasztják azokat az alkalmas pályázókat, akiket meghívnak a pályázati szakasz első fordulójában való részvételre. A hatályos jogszabályok alapján a tervpályázat részvételi szakaszában a kiírók közvetlenül is felkérnek jelentkezőket. A részvételi szakasz nem titkos és nyitott: a közvetlenül felkért jelentkezőkön kívül valamennyi érdekelt részvételi jelentkezést nyújthat be. Az eljárás első szakaszában a kiírók nem kérhetnek, a jelentkezők pedig nem nyújthatnak be pályaművet.

A közvetlenül felkért jelentkezők listája: Balázs Mihály Építész Műterme Kft.; Bodonyi Csaba; Finta és Társai Építész Stúdió Kft.; Hadas Építész Mérnöki Művészeti Kft.; M-Teampannon Építész és Mérnöki Iroda Kft.; NAPUR Architect Kft.; „PARALEL” Építész Iroda Kft.; Pásztor Péter; Sáros és Társa Építésziroda Bt.; Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft.; Vadász és Társai Építőművész Kft.

A pályázati szakasz első fordulójában a meghívott, illetve felkért jelentkezők legfeljebb két tervlapból álló pályamunkát nyújthatnak be. A pályázati szakasz második fordulójába az első fordulót követően, a bírálóbizottság döntése alapján, a dokumentációban meghatározott értékelési szempontok alapján legfeljebb tizenkét pályázó kerül felkérésre további pályamunka benyújtására. A bírálóbizottság a második forduló során beérkezett pályaműveket a dokumentációban meghatározott szempontok alapján értékeli, és az érvényes pályamunkát benyújtó pályázók között díjakat oszt ki, illetve pályamunkákat vásárol meg:a második fordulóban legfeljebb az első három díjazott, illetve a megvételben részesített pályaműve körét határozza meg. A többi pályaművet a bírálóbizottság nem rangsorolja, de a zárójelentésben valamennyi második fordulóban pályamunka benyújtására felkért pályázót megnevezi. Azon pályázók, akik érvényes pályamunkája a második fordulóban díjazásban vagy megvételben nem részesül, költségtérítésre jogosultak, amelynek összegét a bírálóbizottság határozza meg a kiírásban rögzített maximális értéket figyelembe véve.

A bírálóbizottság elnöke Turi Attila építész, az MMA alelnöke; társelnöke Lánszki Regő országos főépítész, az ÉKM építészeti államtitkára. Tagjai: Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; Salamin Ferenc építész, az MMA rendes tagja, az MMA Építőművészeti Tagozata vezetője; Szegő György építész, a Műcsarnok Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, az MMA levelező tagja; Szabó Levente DLA építész, a BMGE Építészmérnöki Kar tanszékvezetője, a MÉSZ delegáltja; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docense; Jankovics Norbert művészettörténész; Vasáros Zsolt DLA építész, a BME Építészmérnöki kar tanszékvezetője, a MÉK delegáltja; Dévényi Sándor építész, az MMA rendes tagja. Póttag Perényi Tamás DLA építész.

A tervpályázat célja, hogy a tervpályázati eljárást követően sor kerüljön a vonatkozó, a tervpályázati eljárásokról szóló 310/2015. (X. 28.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdése szerinti, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatására és az alapján a tervpályázat nyertesével a tervezési szerződés megkötésére, a Dokumentáció 1. számú mellékletében részletezett tervpályázati tervezési feladat alapján a tervezési szerződésben részletezendő tervezési feladat megvalósítására.

 

Aktuális információk a MÉM MDK-ról

A MÉM MDK 2023-ban az Év Múzeuma-díj finalistái közé került, és a kiírás megjelentetésével párhuzamosan nyitja ideiglenes pop-up kiállító- és közösségi terét, a Műhelyteret a Walter Rózsi-villa szomszédságában.

 

További információk:

MMA: https://www.mma.hu/

MÉM MDK: https://memmdk.hu/