Magyar Építész Nők

A hátsó irodából a városépítésig: Wolf Johanna pályája
2024. március 06.
Wolf Johanna a negyedik női diplomázóként végzett a Műegyetem építészkarán, de a negyvenes-ötvenes években főszerepet játszott a hazai kivitelezésben. A „magyar építészek mamájának” pályája a Magyar Építő Rt-től a Vegyépszerig ível.
Czukor Anna, az egyetlen Kossuth-díjas építésznő
2023. október 24.
1948-as alapítása óta 58 építész kapta meg a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat. Mindannyian férfiak voltak. És mégis van egy Kossuth-díjas építésznőnk. Kis jóindulattal ő lenne az 59... Ez itt Tóth Győzőné Czukor Anna története.
Konferenciaelőadás Várnay Marianne-ról Spanyolországban
2023. október 20.
A Magyar Építész Nők kutatási projekt keretében Várnay Marianne-ról, az első, a Műegyetemen diplomázott építésznőről adott elő kollégánk, Kovács Dániel a spanyolországi Valenciában rendezett VI. ICAG konferencián.
Augusztától Zsuzsáig: A Magyar Építész Nők munkaközi konferenciája
2023. október 10.
2023. október 12-én, egy évvel a Magyar Építész Nők kutatási projekt elindítását követően a Walter Rózsi-villában tartottunk munkaközi beszámolót, nyolc kutató részvételével.
Magyar Építész Nők 2024 – Kutatási körkép
2023. október 03.
A MÉM MDK jelenleg is zajló kutatási programja a magyar építésznők tevékenységét helyezi fókuszába. A program elindulása után egy évvel, a Budapesti Design Hét keretében rendezett minikonferencia a munkaközi eredményekre világít rá, nyolc rövid előadás segítségével.
Egy kedvetlen cáfolat: miért nem Várnay Marianne munkája a szegedi OTI-palota?
2023. augusztus 02.
Ez az írás egy korai és ikonikus épülettől fosztja meg a magyar építésznők történetét. A ház azonban ettől még megmarad. A hazai tervezőnőknek pedig nem rosszul azonosított épületekre, hanem komolyabb kutatásokra és szélesebb ismertségre van szükségük.
Ki az első magyar építésznő?
2023. március 13.
Várnay Marianne? Pécsi Eszter? Netán egyikőjük sem? A kérdésre nem is annyira egyszerű és egyértelmű a válasz, mint gondolnánk – de megéri a kutatást, a miértekkel együtt.
Magyar Építész Nők – A projekt elindult
2022. október 19.
2022. október 13-án a Walter Rózsi-villában tartott nyilvános rendezvényen mutatkozott be a Magyar Építész Nők, a MÉM MDK idén indított kutatási projektje. A kétéves kifutású projekt végeredményeként átfogó kiállítás debütál majd a villában a témáról 2024 végén.