Beszámolók

Raktárséta a műemléki világnap alkalmából
2024. április 23.
Április 18-án, a műemléki világnap alkalmából Jász utcai telephelyünkön tematikus raktárséta keretében fogadtuk az érdeklődőket. A résztvevők az MDK gyűjteményi raktáraiban többek között a Magyarországon lévő török vonatkozású műemlékekről hallhattak ismertetőt, gazdag archív anyag kíséretében.
Hírek a budavári gótikus szoboregyüttes  kutatásával kapcsolatban
2024. március 22.
Évek óta folyik az éppen félszáz évvel ezelőtt, 1974 február-márciusában, Zolnay László feltárása során előkerült ún. budavári szoborlelet, illetve a már korábban és a későbbiekben is napvilágra került, hozzá köthető további töredékek új feldolgozása és alapkutatása.
Építészeti fotógyűjteményünk a londoni Royal Institute of British Architects fotófesztiválján
2023. december 13.
A RIBA, vagyis a londoni Royal Institute of British Architects történetében először rendezett építészeti fotófesztivált. Az eseményre az építészeti fotó történetével foglalkozó munkatársunk, Sebestyén Ágnes Anna is meghívást kapott.
HORVÁT-MAGYAR ÉPÍTÉSZETI KAPCSOLATOK: A SZAKMAI TUDÁSMEGOSZTÁS CSATORNÁI, 1900–1945
2023. november 03.
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), valamint a zágrábi Institut za povijest umjetnosti (Művészettörténeti Intézet, röviden IPU) közös kutatási eredményeit bemutató tárlat tablói online megtekinthetőek!
Műhelykonferencia
2022. december 01.
2022 szeptemberében műhelykonferenciát rendeztünk az építészeti topográfia, műemléki és műtárgy inventarizáció, illetve az adatbázis építés gyakorlati kérdéseiről.
Kétoldalú kutatási projekt a magyar és horvát építészeti kapcsolatokról a 20. század első felében
2022. november 24.
A MÉM MDK és a zágrábi Művészettörténeti Intézet közös kutatási projektet indított a 20. század első felében kimutatható magyar és horvát építészeti kapcsolatokról „Horvát – magyar építészeti kapcsolatok: a szakmai tudásmegosztás csatornái, 1900–1945” címmel.
Kulturális Örökség Napjai 2022
2022. szeptember 20.
Idén két helyszínen, „A magyar műemlékvédelem 150 éve” című jubileumi kiállításunknak helyt adó Pesti Vigadóban, és első állandó kiállítóhelyünkön, a Walter Rózsi villában is vártuk a látogatókat a Kulturális Örökség Napjai keretében.
Beszámoló a második szászbogácsi nyári egyetemről
2022. augusztus 25.
2022. július 30. és augusztus 7. között második alkalommal szervezték meg a szászbogácsi nyári egyetemet, melynek célja, hogy a régió gazdag épített örökségéhez kapcsolódóan naprakész művészettörténeti, műemlékes és restaurátori ismereteket nyújtson.
  • 1
  • 2