Sosemvolt Budapest – 150 év építészeti víziói a Vigadóban

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) különleges kiállítással köszönti Budapestet létrejöttének 150. évfordulóján.

A 2023. november 16. és 2024. február 11. között, a Pesti Vigadóban látogatható tárlat több mint 170 tervvel, makettel, fotóval és videóval érzékelteti, milyen is lehetett volna a város, ha a történelem másképp alakul.

Milyen lenne a Duna-korzó magasházakkal? Milyen kupolatervek születtek a budai királyi palotához? Hogy mutatna egy francia felhőkarcoló a Budapest Sportcsarnok oldalában? Milyennek képzelték a fővárosi metrót az ötvenes években? Hogy nézne ki a világ legnagyobb zsinagógája Újlipótvárosban?

A „Sosemvolt Budapest – Tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből” című kiállítás szélesre nyitja az építészeti fantázia kapuját: a legkülönfélébb elképzeléseket mutatja be az elmúlt másfél évszázadból, fotók, eredeti tervek, reprodukciók és makettek segítségével. A közös nevező, hogy mindegyik a magyar fővárosba készült és mindegyik „papíron maradt.” Mégsem tekinthetőek haszontalannak: pontosan érzékeltetik saját koruk társadalmi, kulturális és gazdasági adottságait, politikai lehetőségeit és építészeti minőségét.

A kiállítás alapvetően a MÉM MDK saját gyűjteményére épít, így olyan rég látott közönségkedvencekkel találkozhatunk eredetiben, mint Gregersen Hugó két világháború közötti felhőkarcoló-tervei vagy Tálos Gyula utópisztikus városvíziói. Igazi érdekességek kerülnek elő az intézményt az elmúlt években gazdagító anyagok közül is, például Nagy Tamás hagyatékából vagy a Magyar Pétertől ajándékba kapott rajzi anyagból. A magántulajdonból kölcsönzött műtárgyak között is ritkán látott darabok szerepelnek: Istvánffy Mária 1972-es „mozgó pályaudvar” terve Kelenföldre, amelyet utoljára negyven éve lehetett látni, vagy Zalotay Elemér legnagyobb, öt méter hosszúságú pauszrajza a híres Szalagházhoz. A kiállítás kurátora Kovács Dániel, a MÉM MDK muzeológus munkatársa.

A kiállítás installációját a Focus Design & Development tervezte, a fenntarthatóság elvét szem előtt tartva. Az installáció a MÉM MDK tavalyi, a 150 éves műemlékvédelmi intézményrendszert köszöntő kiállításához kidolgozott moduláris rendszer újrahasznosítása. Ehhez kiegészítésként egy soha meg nem épült fővárosi felhőkarcoló kilátószintjéből tekinthetünk rá a sosemvolt Budapestre.

A kiállítás 2023. november 16. és 2024. február 11. között látogatható a Pesti Vigadóban (V. Budapest, Vigadó tér 2.), érvényes belépőjeggyel.

 

A Sosemvolt Budapesthez kapcsolódó programok:

2023. nov. 23. Cs 16h   Szubjektív tárlatvezetés Erő Zoltán budapesti főépítésszel

2023. nov. 26. V 16h     Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése (angol nyelven)

2023. dec. 3. V 16h      Szubjektív tárlatvezetés Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkárral

2023. dec. 14. Cs 15h   Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése

2024. jan. 7. V 16h        Szubjektív tárlatvezetés Ritoók Pál építészettörténésszel

2024. jan. 14. V 16h      Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése (angol nyelven)

2024. jan. 21. V 16h      Szubjektív tárlatvezetés Török Andrással, a Budapest Könyv szerzőjével

2024. jan. 28. V 15h      Szubjektív tárlatvezetés Bartha Dorkával, az énbudapestem.hu főszerkesztőjével

2024. feb. 4. V 15h        Szubjektív tárlatvezetés Somogyi Krisztina környezetpszichológus-szakíróval

2024. feb. 11. V 16h      Finisszázs – ismeretterjesztő előadások a Sosemvolt Budapestről

2024. feb. 11. V 17:30  Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése