Sosemvolt Budapest – 150 év építészeti víziói a Vigadóban

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) különleges kiállítással köszönti Budapestet létrejöttének 150. évfordulóján.

A 2023. november 16. és 2024. február 11. között, a Pesti Vigadóban látogatható tárlat több mint 170 tervvel, makettel, fotóval és videóval érzékelteti, milyen is lehetett volna a város, ha a történelem másképp alakul.

Milyen lenne a Duna-korzó magasházakkal? Milyen kupolatervek születtek a budai királyi palotához? Hogy mutatna egy francia felhőkarcoló a Budapest Sportcsarnok oldalában? Milyennek képzelték a fővárosi metrót az ötvenes években? Hogy nézne ki a világ legnagyobb zsinagógája Újlipótvárosban?

A „Sosemvolt Budapest – Tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből” című kiállítás szélesre nyitja az építészeti fantázia kapuját: a legkülönfélébb elképzeléseket mutatja be az elmúlt másfél évszázadból, fotók, eredeti tervek, reprodukciók és makettek segítségével. A közös nevező, hogy mindegyik a magyar fővárosba készült és mindegyik „papíron maradt.” Mégsem tekinthetőek haszontalannak: pontosan érzékeltetik saját koruk társadalmi, kulturális és gazdasági adottságait, politikai lehetőségeit és építészeti minőségét.

A kiállítás alapvetően a MÉM MDK saját gyűjteményére épít, így olyan rég látott közönségkedvencekkel találkozhatunk eredetiben, mint Gregersen Hugó két világháború közötti felhőkarcoló-tervei vagy Tálos Gyula utópisztikus városvíziói. Igazi érdekességek kerülnek elő az intézményt az elmúlt években gazdagító anyagok közül is, például Nagy Tamás hagyatékából vagy a Magyar Pétertől ajándékba kapott rajzi anyagból. A magántulajdonból kölcsönzött műtárgyak között is ritkán látott darabok szerepelnek: Istvánffy Mária 1972-es „mozgó pályaudvar” terve Kelenföldre, amelyet utoljára negyven éve lehetett látni, vagy Zalotay Elemér legnagyobb, öt méter hosszúságú pauszrajza a híres Szalagházhoz. A kiállítás kurátora Kovács Dániel, a MÉM MDK muzeológus munkatársa.

A kiállítás installációját a Focus Design & Development tervezte, a fenntarthatóság elvét szem előtt tartva. Az installáció a MÉM MDK tavalyi, a 150 éves műemlékvédelmi intézményrendszert köszöntő kiállításához kidolgozott moduláris rendszer újrahasznosítása. Ehhez kiegészítésként egy soha meg nem épült fővárosi felhőkarcoló kilátószintjéből tekinthetünk rá a sosemvolt Budapestre.

A kiállítás 2023. november 16. és 2024. február 11. között látogatható a Pesti Vigadóban (V. Budapest, Vigadó tér 2.), érvényes belépőjeggyel.

 

A Sosemvolt Budapesthez kapcsolódó programok:

2023. nov. 23. Cs 16h   Szubjektív tárlatvezetés Erő Zoltán budapesti főépítésszel

2023. nov. 26. V 16h     Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése (angol nyelven)

2023. dec. 3. V 16h      Szubjektív tárlatvezetés Perényi Lóránt építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkárral

2023. dec. 14. Cs 15h   Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése

2024. jan. 11. Cs 16h    Szubjektív tárlatvezetés Ritoók Pál építészettörténésszel

2024. jan. 14. V 16h      Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése (angol nyelven)

2024. jan. 21. V 16h      Szubjektív tárlatvezetés Török Andrással, a Budapest Könyv szerzőjével

2024. jan. 28. V 15h      Szubjektív tárlatvezetés Bartha Dorkával, az énbudapestem.hu főszerkesztőjével

2024. feb. 4. V 15h        Szubjektív tárlatvezetés Somogyi Krisztina környezetpszichológus-szakíróval

2024. feb. 11. V 16h      Finisszázs – ismeretterjesztő előadások a Sosemvolt Budapestről

2024. feb. 11. V 17:30  Kovács Dániel kurátor tárlatvezetése

A finisszázs előadásai és a kurátori vezetés külön erre a programra váltott belépővel látogatható. A látogatók létszáma limitált.
https://vigado.hu/programok/-/event/10184/finisszazs-sosemvolt-budapest/19425