Egy éve hunyt el Scherer József

Egy éve hunyt el Scherer József Ferenczy Noémi-díjas iparművész, ipari formatervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Gyűjteményünkben őrzött munkájával, egy kútház 1989-es makettjével emlékezünk rá.

Scherer József (Kölesd, 1947. július 14. – Budapest, 2020. május 2.) 1970-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán, amellyel szoros, életre szóló kapcsolatot alakított ki – nem kis részt kiváló mesterei, Dózsa-Farkas András, Németh Aladár, Gerzson Pál hatására. Többször járt Japánban tanulmányúton, a japán formakultúra nagy hatást gyakorolt munkásságára. Szabadfoglalkozású tervezőművészi tevékenysége mellett évtizedeken keresztül dolgozott egykori alma materében, részben az ipari formatervezést oktató tanári gárda tagjaként, részben pedig a legendás Alapképző Intézet meghatározó alakjaként. Generációknak tanította meg a design alapjait, a formaképzés fontosságát, és komoly szerepet játszott abban, hogy a mai MOME az autótervezés nemzetközileg is elismert oktatási bázisává nőtt.

A MÉM MDK Magyar Építészeti Múzeum gyűjteménye egy kútház 1989-ben készült makettjét őrzi Scherer József munkásságából. A színes ceruzából, papírból és falécből készült alkotás az ellentétek harmóniájára épül: a könnyű, lebegni tűnő tetőzetet négy vaskos, egymáshoz közel álló láb támasztja alá, amelyek nemesen egyszerű, az európai építészet antik hagyományait idéző mivoltára a tetőszerkezet japános szerkesztése reflektál. A kontrasztokat a színezés is kiemeli, különösen a tető esetében, amelynek komplementer árnyalatai természetesnek tűnő egységben olvadnak össze. A gondos kivitel műtárggyá nemesíti az építészeti makettet, nem csupán alkotójának iparművész gyakorlatára, Japánhoz fűződő kapcsolataira emlékeztetve, de a hazai posztmodern építészeti gondolkodás dokumentumaként is.

A kis mérete ellenére is nagyvonalúnak ható alkotást a MÉM MDK 2019. október 6-án, a FUGA Budapesti Építészeti Központ által rendezett aukción – Magyarország első építészetirajz- és makettárverésén – vásárolta meg. Az aukció a tízéves FUGA „Az építészeti tervrajz is műalkotás!” címet viselő, évfordulós kiállításának csúcspontját jelentette, az itt megvásárolt, sokszínű tárgyegyüttes pedig kortárs gyűjteményünk jelentős gyarapodását eredményezte.

Kovács Dániel

fotó: Nyirkos Zsófia