120 éve született Gábriel Frigyes belsőépítész, bútortervező

Az évforduló alkalmával egy összképet mutatunk a korszakokon átívelő, ám kevéssé ismert életműről.

Gábriel Frigyes Tamásfalván született 1903-ban, a polgári iskolát Temesváron végezte. Egy bútorüzemben dolgozott rajzolóként, majd 1924-ben beiratkozott a budapesti Iparművészeti Iskola belsőépítészet és bútor szakosztályába. Itt Kaesz Gyulánál és Weichinger Károlynál tanult.  1927-es diplomázása után Kozma Lajos irodájába került, ahol tizenkét éven át dolgozott nagyhatású mestere mellett. Kozma irodájában perspektívákat és kivitelezési rajzokat, valamint villák és családi házak engedélyezési terveit rajzolta. Közreműködött a Das Neue Haus (Az új ház, 1941) című könyv illusztrációinak elkészítésében.

1940-ben részt vett az Új magyar otthon kiállításon egy vadászház szobájának tervével. Ekkor ismerkedett meg Schubert Ernővel, aki 1948-ig munkatársa lett. Közösen tervezték a Budán található Járitz-villa (tervezte Fischer József, 1942-1943.) berendezését, 1948-ban a Típusbútor – Szép lakás kiállításon is együtt szerepeltek.

Gábriel a háború után a Dekorációs Vállalatnál, majd a KÖZTI-ben vállalt állást, ahol később irányító tervező lett. Nagyszabású munkái közé tartozik ebből az időszakból a MÉMOSZ-székház belső kialakítása (Vass Antallal), az újpesti Munkásotthon nagyterme, klubja és bútorai (1957) és a Gellért-szálló felújított nagy éttermének és a hozzá kapcsolódó helyiségeinek berendezése (Flach János vezetésével).

A típusbútor témája továbbra is foglalkoztatta: 1959-ben, a IV. Országos Iparművészeti Kiállításon mutatták be jellegzetes, hajlított fa pálcás székét, amely a következő években tömegtermékké vált. Hagyatéka az Iparművészeti Múzeumba került.

 

Magyaróvári Fanni Izabella

Felhasznált irodalom:

Ferkai András: Beszélgetés Gábriel Frigyessel. Magyar Építőművészet 1985/5.
Koós Judith: Vázlat egy művészarchoz: Gábriel Frigyes. Művészet 1963/1.
Somlai Tibor: Tér és idő. Lakásbelsők a két világháború között. 1925-1942. 2008.
Somlai Tibor: Távol és közel. Belsőépítészet a háború után 1945-1970. 2010.