Vadászati Világkiállítás 1971: a Hotel Silvanus archív képeken

2021. szeptember 25. - 2021. szeptember 25.
Esemény kezdete:2021-09-25 00:00:00
Esemény vége:2021-09-25 23:59:00
Hol
Ötven évvel ezelőtt, 1971-ben volt Magyarországon először Vadászati Világkiállítás. Az évforduló és az idei rendezvény alkalmából az ekkor elkészült visegrádi Hotel Silvanus korabeli képeivel emlékezünk.

A 2021. szeptember 25-én nyíló Vadászati és Természeti Világkiállítás fontos előzménye az első nemzetközi Vadászati Kiállítás, amelyet 1971-ben szintén Magyarországon rendeztek. Erre az alkalomra készült el és nyílt meg M. Hejhál Éva építésztervező munkájaként a visegrádi Hotel Silvanus, amelynek archív dokumentációját múzeumunk őrzi.

A MÉM MDK Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményei között nagy jelentőségű kollekciót tesznek ki az Ybl Miklós-díjra beterjesztett anyagok. A legjelentősebb magyar építészeti elismerésre az építészek – korszaktól függően eltérő anyagokkal, de – maguk pályáztak a megadott sztenderdek szerint. Bár a gyűjtemény nem teljes, az 1970-1980-as évekből eléggé reprezentatív képet mutat.

M. Hejhál Éva 1972-es pályázati anyaga a Visegrádon tervezett és megvalósult Hotel Silvanus épületére alapoz. A megbízás szerint 150 ágyas szállodát kellett létesíteni a közművekkel nem rendelkező, rossz talajú, erdős területen; az épület tervezésére és kivitelezésére mindössze 16 hónap állt rendelkezésre. Külön kihívást jelentett az elhelyezés, a remek kilátás biztosításával, de úgy, hogy az épület tömbje ne emelkedjen a környező fák lombkoronája fölé. Az ötszintes épületbe végül – a tetőtér beépítésével – 196 szoba került; a nyugodt tömeg a sok fa- és természetes kőburkolatnak köszönhetően illeszkedik a környezethez. A Molnár Gábor belsőépítész tervei alapján készült berendezés forma- és anyagválasztásával ugyancsak a természeti tematikához alkalmazkodott.

M. Hejhál Éva 1933-ban született, és 1956-ban jeles eredménnyel végzett a Budapesti Műegyetem Építészmérnöki Karán. Ezt követően a BUVÁTI-nál, majd 1961-1973 között a Kereskedelmi Tervező Vállalatnál (KERTI) dolgozott – itt készültek a Hotel Silvanus tervei is. 1973-tól az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium Műszaki Tervező Főosztályának munkatársa, az Építészeti Osztály helyettese. 1976-tól minisztériumi tanácsos. Nyugdíjba vonulását követően még tizenöt évig az NCC svéd építőipari vállalat magyarországi kirendeltségénél dolgozott. A Magyar Építőművészek Szövetsége és az Építésznők Nemzetközi Szövetségének tagja. Az Ybl-díjra beterjesztett anyagában más épületei is szerepelnek: a Citadella turistaszállója, a siófoki és a balatonmáriafürdői Delta Éttermek, illetve az 1971-es bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás (WIG) megvételt nyert pályázati anyaga.

1973-ban – a díj történetében a hetedik díjazott építésznőként – M. Hejhál Éva Ybl Miklós-díjat kapott. Számára is meglepő módon az indoklásban nem a Hotel Silvanus, hanem a dobogókői Hotel Nimród szerepelt, amelynek terveit azzal párhuzamosan, ugyancsak a Vadászati Világkiállításra készítette el. Hogy miért, arra sosem derült fény…

 

Kovács Dániel