Múzeumok Őszi Fesztiválja

Intézményünk idén is csatlakozott az immár 18. alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz, melynek keretében izgalmas előadásokra, tárlatvezetésekre, interaktív foglalkozásokra, illetve gyűjteményi raktársétákra vártuk az érdeklődőket.

November 4-én, szombaton „Raktárlesen a Műemlékvédelmi Dokumentációs Központban” címmel két időpontban hirdettünk meg raktárbejárást. A séta bevezetéseként a magyar műemlékvédelem fontosabb állomásait, kiemelt szakembereit ismertettük meg a résztvevőkkel, ezt követően pedig a műtárgyak, dokumentumok bemutatására autentikus környezetben, a gyűjteményi raktárakban került sor, amelyre csak különleges alkalmakon nyílik lehetősége a látogatóknak.

Központi témaként az első magyar műemléket, a vajdahunyadi várat mutattuk be a gyűjteményben megtalálható korai forrásokon keresztül; vázlatfüzetek, fényképek, falképmásolatok, illetve kiadványok segítségével.

A Tudományos Irattár gyűjteményéből olyan különlegességek kerültek a figyelem középpontjába, mint a magyar műemlékvédelem egyik megalapítójának, Rómer Flóris bencés szerzetes, régész, műtörténész kárpát-medencei gyűjtőútja során készült jegyzőkönyvei, illetve az esztergomi királyi palota 1935. évi régészeti feltárásán készült felvételek, amelyeket Lux Kálmán építész hagyatékában őrzünk.

Ezt követően a közel 500.000 darab dokumentumot számláló Tervtárat mutattuk be a 19. század közepétől kezdődő vajdahunyadi helyreállítások tervanyagán, illetve Stippek József építésznek a magyarsarlósi római katolikus templomról készített részletgazdag ceruzarajzain keresztül.

A Fotótárban a vajdahunyadi vár első, közadakozásból megvalósult 1868. évi helyreállítása előtti felvételen, valamint az egyik legismertebb műemléki fotográfus, Hollenzer László munkái által elevenedett meg a múlt öröksége.

A séta utolsó állomásaként látogatóink megtekinthették Könyvtárunk legrégebbi kiadványát, Hartmann Schedel Világkrónikájának német nyelvű kiadását, amely 1493-ban Nürnbergben jelent meg. Érdekessége, hogy ebben a műben jelent meg Buda első hitelesnek tartott ábrázolása. Emellett Arányi Lajos: Vajda-Hunyad vára 1452, 1681, 1866. Szóban és képben (Pozsony, 1867) című kötetét mutattuk be, amely a vár műemléki ku­ta­tás­tör­té­ne­té­nek egy fontos fejezetét jelenti.

Látogatóinknak ezúton is szeretnénk megköszönni a lelkes és érdeklődő részvételt.

Kovács Evelin