Veszprém, ún. Nagypréposti ház - a Kutatási Osztály újra bevetésen

A veszprémi Nagypréposti ház a nagyközönség számára nem látogatható. Munkatársaink most a felújítást megelőző kutatás keretében járták be az épületet.

A Veszprémi Főegyházmegye Érseki Hivatala a használatában lévő egykori Nagypréposti ház felújítása mellett döntött. A műemléki védettség miatt, a felújítás tervezéséhez különféle - a vonatkozó jogszabályok szerinti - szakanyagok szükségesek: a műemléki szakértői feladatokat, az Építéstörténeti tudományos dokumentáció megírását és az értékleltár elkészítését intézményi megállapodás keretében vállaltuk el.

A veszprémi székesegyház előtti teret kelet felől lezáró, északi oldalán szabadon álló, déli oldalával a késő Árpád-kori ún. Gizella-kápolnához, illetve az érseki palotához kapcsolódó, téglány alaprajzú, egyemeletes, cseréppel fedett, manzárdtetős barokk lakóépület eredetileg két középkori-kora újkori földszintes ház felhasználásával építette Padányi Bíró Márton (ekkor még) nagyprépost 1741-ben.

A falkutatási és ásatási eredmények áttekintése, valamint a helyszíni vizsgálatok alapján az Árpád-kortól a közelmúltig foglaltuk össze az építéstörténetet. A mai telken egykor a korai püspöki és királyi központ létezett a török Hódoltság időszakáig, majd a kora újkorban két kisebb lakóház állt, amelyek helyére először 1741-ben került a palota előzménye. Az épület mai formáját egy tűzvész utáni nagyobb, 1909-es átépítés során nyerte el.

A részletes, helyiségenként felvett leltárban a határoló szerkezetek (falak, boltozatok, nyílások) elemzésén túl a berendezési tárgyak számbevételét is elvégeztük.

A veszprémi várban álló palota azont túl, hogy a hazai barokk világi építészet vonzó példája, a magába foglalt korábbi építészeti összefüggések miatt, és a várhegyen lévő építészeti együttes részeként is különleges műemléki értékeket hordoz.

Az alábbi képválogatás a nagyközönség számára nem látogatható ház értékei közül mutat be néhányat.

Jankovics Norbert