Találkozzunk a Művészetek Völgyében!

A MÉM MDK idén először települ ki a Művészetek Völgyébe! A folyamatosan látogatható kiállításunk mellett számos előadással, beszélgetéssel, de falusétával, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és workshoppal is várjuk az építészet és a műemlékvédelem iránt érdeklődőket a MűvészVölgy Kúria tetőterében.

2024.07.19-28. – Művészetek Völgye, Fő tér - MűvészVölgy Kúria tetőtere

jegyek: https://www.muveszetekvolgye.hu/ticket

 

Minden nap 10:00 – 20:00 között 

 

Az építészet vonzásában - múltunk és jelenünk – kiállítás

A több mint másfél évszázados múltra visszatekintő intézményünk Magyarország és a Kárpát-medence épített örökségének kutatásával, dokumentálásával és tárgyi emlékeinek megőrzésével, bemutatásával foglalkozik. Az építészet vonzásában – múltunk és jelenünk című kiállítással ízelítőt szeretnénk adni a MÉM MDK mindennapi tevékenységéből. A kísérőprogramokon a közös építészeti örökségünk jelentőségére hívjuk fel az érdeklődők figyelmét, amelybe kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhatnak.

Minden nap 10:30-12:00 és 14:00-15:30 között

 

Hegyen-völgyön építkezünk! – múzeumpedagógiai foglalkozások a Kúriában

Látogass el foglalkozásainkra, ahol minden alkalommal egy új épülettel barátkozhatsz össze! Építészeti kalandozásaink során nemcsak a Völgy környéki épületeket ismerjük meg, de az egész országból válogatunk. Sőt, alkotó programjainkon saját házadat is megtervezheted és elhelyezheted képzeletbeli országunk térképén.

Ajánlott életkor: 4 éves kortól (8 éves kor alatt csak szülővel vehetnek részt a gyerekek a foglalkozásokon)

2024.07.20. 16:00

 

A műemlék- és épületfotózás története – előadás

A dokumentálás a műemlékvédelem elengedhetetlen feladata. Hogyan kezdődött? Nem a fotográfiával, de a megfizethető, precíz és gyors felvételeket készítő fényképezőgép hamarosan lesöpörte az asztalról a rajzeszközöket, mai napig töretlenül uralva a hiteles forrás készítésének egyik módját. A 150 éves fotógyűjteményünk története a fénykép műemlékvédelemben betöltött szerepéről mesél.

Kádár Zsófia

2024.07.21. 16:00

 

Mi is az a műemlékvédelem? Történeti áttekintés a kezdetektől napjainkig - előadás

Mikor és hogyan szerveződött meg az építészeti értékek intézményes védelme hazánkban? Kik tettek sokat a műemlékekért, milyen lehetőségeik voltak, és hogyan változott a hivatal működése az elmúlt másfél évszázadban? Az előadás rövid áttekintést nyújt a magyar műemlékvédelem fordulatokban gazdag történetéről.

Kovács Gergely

2024.07.21. 16:00

 

Faluséta a műemléki értékek nyomában – Kapolcs

Szeretnéd megismerni Kapolcs műemléki értékű épületeit a népi lakóházaktól kezdve a település templomain keresztül egészen a vízimalomig? A séta során a település legfontosabb épített örökségeit járjuk be, elmerülve akár az apró részletekben is. Találkozási pont a MűvészVölgy Kúria mellett a Művészetek Völgye feliratnál a program kezdete előtt 10 perccel. 10 éves kortól ajánljuk.

Balázsik Tamás

2024.07.22. 16:00

 

Műemlékek a közösségi médiában – beszélgetés

Beszélgetés egy nem hagyományos múzeum kihívásairól a közösségi média világában. Hogyan reprezentáljuk egy sokszínű intézmény szerteágazó tevékenységét a közösségi felületeken? Kihívások és tapasztalatok a múzeumi kommunikációban.

Galamb Zsuzsanna és Wachsler Vica

2024.07.23. 16:00

 

Szemöldök és kötény, avagy mi teszi az épületet – faluséta

Azt tudjuk, hogy egy épületnek van ablaka és ajtaja, de hol a szemöldöke? Interaktív ismerkedés az építészet alapfogalmaival, hogy ne csak lássuk, értsük is az épületeket. Találkozási pont a MűvészVölgy Kúria mellett a Művészetek Völgye feliratnál a program kezdete előtt 10 perccel. 8 éves kortól ajánljuk.

Galamb Zsuzsanna

2024.07.24. 16:00

 

A történelem megörökítése: Épületfotózás a kezdetektől - előadás

Az előadás lehetőséget ad a résztvevőknek arra, hogy betekintést nyerjenek a régi, épületfotózáshoz használt fényképezőgépek világába és megismerjék ezek működésének különféle aspektusait. Bemutatunk speciális műszaki fényképezőgépeket és képeket, amelyek hasonló gépekkel készülhettek. Megmutatjuk, hogyan is dolgozhatott egy műszaki fotográfus az 1900-as évek elején, milyen eszközöket használt és milyen kihívásokkal szembesült munkája során.

Hack Róbert

2024.07.24. 16:00

 

Faluséta a műemléki értékek nyomában – Taliándörögd

A néhányszáz lelket számláló Taliándörögd kis mérete ellenére is három műemlék templommal rendelkezik, de emellett több értékes épületet is számlál, legyen szó kúriáról, lakóházról, mosóházról vagy istállóról. Ha szeretnéd megismerni ezek jelentőségét, találkozzunk a program kezdete előtt 10 perccel a római katolikus templom előtt. 10 éves kortól ajánljuk.

Balázsik Tamás

2024.07.25. 16:00

 

A MÉM MDK jelene és jövője – kiállítótértől a Magyar Építészeti Központ és Múzeumig

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ az elmúlt évek nagyszabású projektje, a modernista Walter Rózsi-villa kiállító- és rendezvénytérré alakítása után, újabb kihívások elé néz új székhelyének létrehozásával. A tervpályázat részleteiről, illetve a Magyar Építészeti Központ és Múzeum jövőjéről az intézmény igazgatója mesél.

Dr. Almássy Kornél

2024.07.26. 16:00

 

Mellékszereplőtől vezető tervezőig (és vissza?) – Nők a magyar építészetben

Az előadás a MÉM MDK jelenleg is futó kutatási programja, a Magyar Építész Nők eredményeit mutatja be, a 20. század legérdekesebb, de sok esetben szinte ismeretlen női életútjait villantva fel.

Kovács Dániel

2024.07.26. 16:00

 

Épületfelmérés és épületkutatás a taliándörögdi klastromnál

Minden műemlék esetében fontos, hogy a megóvás előtt minél mélyrehatóbb ismereteket szerezzünk. Ide tartozik a műszeres felmérés, az épületről szóló régi írások feltárása vagy a romos köveken és falazatokon látható nyomok, jelenségek megismerése. A taliándörögdi templomromnál a műszeres mérés mikéntjébe avatjuk be a résztvevőket, miközben érdekes építéstörténeti és technológiai részletekre is felhívjuk a figyelmet. A program regisztrációhoz kötött, jelentkezni a MűvészVölgy Kúria tetőterében vagy a +36 30 406 7048 telefonszámon lehet. (max: 20 fő)

Koppány András és Szökrön Péter

2024.07.27. 16:00

 

Régi épületek kutatása – avagy az építés története

Minden épületnek megvan a maga saját története, amely nem a bennük élő emberekről szól, hanem az épületről, amelyet felépítettek, átépítettek, elbontottak vagy helyreállítottak… Az előadás során ízelítőt adunk arról, hogyan szerezhető meg az a tudás, amely feltárja és kinyomozza az adott épület építési korszakait.

Koppány András

2024.07.28. 16:00

 

Ismerd meg gyűjteményeinket

Mi lapul a műemléki gyűjtemények műtárgyraktáraiban? Ismerd meg nagymúltú archívumunk sokszínűségét a nálunk őrzött terveken, rajzokon, akvarelleken, fotókon, iratokon, könyveken és folyóiratokon keresztül. Érdekességek az elmúlt százötven évből.

Köntzey Mercédes