Építs nekem hajlékot!

Képes útialbum jelent meg a Kárpát-medence magyar vonatkozású zsinagógáiról.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) közös kiadású albumot jelentetett meg, amely a történelmi Magyarország egykori területén található zsinagógaörökségből szemezget. Közel félszáz építészeti remek szerepel a könyvben kilenc útvonalra fölfűzve, lehetőséget kínálva az érdeklődők számára, hogy maguk is útra keljenek – ha ténylegesen nem is, hát a könyv oldalait lapozgatva. A kötet szerzői szakterületük legjavát összeadva írták meg a kísérőszövegeket: dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténész az építészeti szempontokat, érdekességeket emelte ki, dr. Negyela László vallástörténész pedig a közösségek sajátosságaira, históriájára fókuszált.

A könyvhöz dr. Frölich Róbert, Magyarország vezető főrabbija írt ajánlást, a szaklektorok pedig dr. Balogh István, az Országos Zsidó Rabbiképző Egyetem docense, és Zubrecki Dávid várostörténész voltak. A zsinagógák világát a MÉM MDK építészeti, műemléki fotósainak csodás felvételei viszik közel az olvasóhoz. A kötet megvásárolható az MMA Kiadó honlapján.

Az útialbumot a fővárosban, valamint számos, a könyvben szereplő vidéki és határon túli városban is bemutatják 2024 tavaszán.

 

A könyvismertető következő helyszínei:

 

Szeged - 2024. április 11. 16.00 Szegedi Zsidó Hitközség díszterme (Gutenberg utca 20.)

Újvidék, Szerbia - 2024. május 8. 17.30 Újvidéki Zsidó Hitközség díszterme (Novi Sad, Jevrejska 9-11.)

Marosvásárhely, Románia - 2024. május 16. 17.30 Zsinagóga (Targu Mures, Strada Aurel Filimon 21.)

Temesvár, Románia - 2024. május 21. 17.30 Magyar Ház (Timisoara, Bd. Revolutiei din 1989 8)

Sopron - 2024. május 31. 12.30 (Elfeledett Soproniak konferencia keretén belül)

 

Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében. Írta és szerkesztette: Negyela László – Oszkó Ágnes Ivett. 276 színes oldal, MMA Kiadó – MÉM MDK, Budapest, 2023.