Kőrössy Albert Kálmán életműve egy kötetben

A MÉM MDK támogatásával jelent meg a hazai szecessziós mozgalom egyik legegyedibb építészét bemutató monográfia a Holnap Kiadó Az építészet mesterei sorozatában.

A Holnap Kiadó által megjelentetett Kőrössy Albert Kálmán című szakmai munka az építész életművén túl a századforduló építészeti törekvéseibe, a művészek világába és emberi sorsokba enged betekintést.

Kőrössy Albert Kálmán a magyar építészettörténet méltatlanul elfeledett alakja, aki nem csupán Lechner Ödön magyaros formanyelvének követője volt. Habár neve a nagyközönség számára rejtve maradt az elmúlt évtizedekben, munkái sokaknak ismerősek lehetnek, ha a Váci utcai Philanthia virágüzlet kirakatára, a temesvári belvárost a gyárvárossal összekötő hídra, a Nádor utcai OTP székházra vagy az egykori Tisztviselőtelepi Gimnáziumra gondolnak. A gimnázium épületében működött később a Néprajzi Múzeum, ma pedig az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum otthonaként szolgál.

Kőrössy életművében nemcsak a Hauszmann Alajos irodájában töltött éveket meghatározó neobarokk formák jelennek meg, hanem a szecesszió egyik jelentős európai irányzata, a korai Jugendstil is. A botanikailag is felismerhető növénymotívumokat és nagy műgonddal megformált állatalakokat a hazai élővilágból válogatta. E korszak legszebb példái saját villája a Városligeti fasorban, az Aulich utcai Walko-ház és a Munkácsy Mihály utcai Sonnenberg-ház. Az építész 1906 és 1908 között együtt dolgozott Lechner Ödönnel, akinek egyedi motívumvilága Kőrössy Albert számos alkotásán megjelenik.

Az 1910-es évek elején csatlakozott irodájához Kiss Géza építész. Szimmetria és geometrikus formák, valamint archaizáló, egyiptizáló díszítések jellemzik közös műveiket: erre példa számos budapesti bérvilla (Aradi utca, Vörösmarty utca, Benczúr utca) és a nyíregyházi egykori Országos Takarékpénztár is. E művek közül formakincsben elkülönül a korszak egyik legkorszerűbbnek számító tanintézménye a Tisztviselőtelepen, amely Kós Károly és a Fiatalok alkotásainak megjelenésére hasonlít leginkább. A monográfia az elmúlt évek kutatási eredményeiként számos, eddig ismeretlen Kőrössy által tervezett épületet ismertet, és frissen fellelt dokumentumokkal mutatja be az építész életét.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ „Díszítőérzékkel átszőtt tudás” – Kőrössy Albert Kálmán építészete címmel rendezett életműkiállítást, amely 2019 és 2020 között a Ráth György-villában, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban volt látható. A tárlat fotó illusztrációit Bélavári Krisztina készítette, a kiállítás kurátora Baldavári Eszter volt.

 

A kötet szerzője a MÉM MDK Múzeumi Osztályának muzeológus munkatársa: Baldavári Eszter.

Baldavári Eszter: Kőrössy Albert Kálmán. Budapest 2021, Holnap Kiadó