Szakmai tudományos konferencia a Páva utcában

Kétnapos konferenciával emlékezett meg intézményünk a szegedi új zsinagóga és a Páva utcai zsinagóga közelgő jubileumáról

            2021. szeptember 30-án és október 1-jén a Holokauszt Emlékközpont Páva utcai kiállítóterében gyülekeztek az előadók és a hallgatóság, hogy részt vegyenek A szegedi és a Páva utcai zsinagóga múltja, jelene és jövője című kétnapos szakmai konferencián. Az esemény három partnerintézmény együttműködésében valósult meg, az általuk ugyanott rendezett Áhítatos építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához című kiállításhoz kapcsolódóan. A Holokauszt Emlékközpont mint főszervező a Szegedi Zsidó Hitközség és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ munkatársaival közösen rendezte a konferenciát, melyet az érdeklődők a főszervező facebook-oldalán online közvetítésben is követhettek.

            A kétnapos konferencia középpontjában a két zsinagógaépület állt, amelyeket a különböző társszakmák képviselői – történészek, művészettörténészek, építészek és levéltárosok – a maguk szemszögéből mutattak be és értékeltek. Megismerhettük az építtető közösségek múltbéli és jelenkori történetét, a zsinagógák kortárs kontextusát; a felújításokat végző építészek pedig a műemléki rekonstrukciók sajátos kérdéseiről meséltek. Az eseményen vendégül láthattuk a szegedi és a Páva utcai hitközségek képviselőit, így a szakmai közönség az épületek tulajdonosaival/használóival együtt vitathatta meg az aktuális feladatokat, célkitűzéseket.

            A konferencia előadásaiból tanulmánykötet készül, melynek megjelenése 2022 tavaszán várható. A konferenciához kapcsolódó két, az épületek és közösségeik történetét bemutató kiállítás megtekinthető a Páva utcai kiállítóteremben.

 

A Holokauszt Emlékközpont díjmentesen megtekinthető, időszaki kiállításai a konferencia témájához kapcsolódva (1094 Budapest, Páva utca 39. zsinagóga karzata és földszintje):

 

Córesz és Mázel Tov a Páva utcában – Mindennapok és újrakezdések egy zsinagóga és közössége életéből

Kurátorok: Bíró Hajnalka, Nagy Adél, Tóth Katalin

Megtekinthető: 2021. január 27-től december közepéig

 

Áhítatos építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához

Kurátor: dr. Oszkó Ágnes Ivett

Kurátorasszisztens: dr. Pataricza Dóra

Megtekinthető: 2021. augusztus 25-től 2022. január 20-ig

 

A konferencia meghívója és az előadások rövid ismertetői letölthetők itt.

1. nap    fotó:Nyirkos Zsófia

2. nap    fotó: F. Tóth Gábor