ICAM konferencia 2022 – München

Ötfős küldöttség vett részt a MÉM MDK képviseletében az Építészeti Múzeumok Nemzetközi Szövetsége, azaz az ICAM 2022-es konferenciáján, amelynek a müncheni Architekturmuseum TUM adott otthont.

A tavalyi online után 2022-ben – történetében először – hibrid konferenciát rendezett az ICAM Münchenben. Ez korántsem gátolta a résztvevőket abban, hogy ellátogassanak a bajor fővárosba: a szervező, a Müncheni Műszaki Egyetem Építészeti Múzeuma 90 helyszíni és 20 online résztvevőt regisztrált az eseményre. A szakmai programok 2022. szeptember 6-10. között zajlottak, a szokásnak megfelelően összekapcsolva az ICAM közgyűlésével. A MÉM MDK részéről a programokon Almássy Kornél igazgató vett részt, akit a Múzeumi Osztálytól Magyaróvári Fanni Izabella és Kovács Dániel muzeológusok, idén nyitott kiállítóhelyünk, a Walter Rózsi-villa képviseletében pedig Gyárfás Eszter kulturális menedzser és Somogyi-Rohonczy Zsófia múzeumpedagógus kísértek.

 

A résztvevőket Rebecca Bailey, az ICAM elnöke mellett a rendezők képviseletében Andres Lepik múzeumigazgató és Juliane Winkelmann, a TU München alelnöke köszöntötte.

 

A rendkívül gazdag konferenciaprogramban többek között az ázsiai építészeti gyűjtemények jövőképéről és sajátos kihívásairól, az akadémiai kutatás és a gyűjteménygondozás összefüggéseiről, valamint a múzeumi munka kimenetének, társadalmi eredményeinek lehetőségeiről esett szó. Az előadók között új arcokat és régi ismerősöket is köszönthettünk: felszólalt többek között Martien de Vletter, a kanadai CCA igazgatója, Ellen Smit, a rotterdami Het Nieuwe Instituut kurátora, Valeria Carullo, a RIBA fotógyűjteményének őre vagy Petteri Kummala a finn építészeti múzeum képviseletében.

 

A nyitóelőadást Anna Heringer építész tartotta, aki saját praxisa kapcsán a helyi hagyományok, a kis léptékben való gondolkodás és a gondoskodás szerepét emelte ki a kortárs építészeti gyakorlatban. Heringer mellett több kortárs müncheni építészirodával is lehetőség nyílt mélyebben megismerkedni, miután a müncheni szervezők folytatták a 2019-es koppenhágai konferencián indított „Office Dinners” hagyományát. A programsorozat legizgalmasabb vendége kétségtelenül a müncheni olimpiai fejlesztéseket tervező Behnisch & Partners utolsó aktív tagja, Fritz Auer volt: a 89 éves építész megejtő energiával mutatta be legfontosabb alkotásukat a helyszínen a konferencia közönségének.

 

A kapcsolódó programok közül számos tanulságot tartogattak a városi séták és helyszínspecifikus vezetések. A MÉM MDK számára természetesen különösen tanulságos a saját otthonát nemrég megújító Architekturmuseum TUM esete: az intézmény működésébe és raktáraiba dr. Anja Schmidt archívumvezető engedett bepillantást.

 

A 2022. szeptember 10-én rendezett közgyűlésen a szervezet tagjai többek között elbúcsúztatták az idén májusban elhunyt alapító elnököt, John Harris brit építészettörténészt, valamint üdvözölték az előző közgyűlés, 2021 szeptembere óta csatlakozott új tagokat: a Geoffrey Bawa Trust-ot (Sri Lanka), a tajvani Nemzeti Múzeumot, valamint a törökországi SALT-ot. Támogató döntés született arról is, hogy a következő, 2024-ben esedékes konferenciát a hongkongi M+ látja majd vendégül, bemutatva nemrég átadott, a Herzog & de Meuron építésziroda által tervezett új épületét is.

 

Kovács Dániel