Czigler Győző-emlékkonferencia Budapest Főváros Levéltárában

Intézményünk és Budapest Főváros Levéltára egynapos szakmai konferenciát szervezett Czigler Győző építész emlékére, melyre október 12-én került sor a levéltár Gárdonyi Albert-termében.

Még október végéig látogatható Budapest Főváros Levéltárában a Következetesség formában és szellemben – Czigler Győző építőművészete című kiállítás, melynek szervezői egy szakmai konferenciát is összehívtak, hogy a dualizmus jelentős magyar alkotójának életéről, munkásságáról, továbbá kortársi párhuzamokról élő szóban is ismeretekhez juthassanak az érdeklődők.

Az eseményt Dr. Kenyeres István, a levéltár főigazgatója és Dr. Almássy Kornél, intézményünk igazgatója nyitották meg. Beszédüket követően Prof. emeritus Sisa József mutatta be Tóth Enikő kolléganőnk, – a Czigler-kiállítás egyik kurátorának – Cziglerről szóló kötetét, amely a Holnap Kiadó gondozásában jelent meg. A könyvbemutatót követően nyolc előadás hangzott el, melyek Czigler életútját, építészi és tanári tevékenységét, oktatási tevékenységét, néhány tanítványát, kortársát és konkrét épületeit mutatták be. Az esemény egy kötetlenebb szakmai beszélgetéssel zárult, melyen a legtöbb előadó jelen volt és megvitatták az építész jelentőségét, helyét kora magyar építészettörténetében, s értékes észrevételekkel járultak hozzá az életműkutatáshoz.

A konferencia absztraktfüzete letölthető itt:

fotó: F. Tóth Gábor