Sosemvolt Budapest – finisszázs

Sosemvolt Budapest című kiállításunkat a nagy érdeklődésre való tekintettel több mint két héttel meghosszabbítottuk, azonban a kiállítás záró rendezvényére és az utolsó kurátori tárlatvezetésre az eredetileg tervezett időpontban, 2024. február 11-én került sor a Pesti Vigadóban.

A finisszázs eseményen mintegy száz látogató vett részt. Kovács Dániel kurátori vezetését négy előadás előzte meg, amelyeket a MÉM MDK Múzeumi Osztályának muzeológusai tartottak.

Tóth Enikő művészettörténész a Széchenyi fürdő gyógyszállójának papíron maradt tervváltozatait mutatta be. Az előadásból kiderült, hogy a Városliget egészen máshogy festene, ha leglátogatottabb fürdőnket egy szállodaszárnnyal is kibővítették volna.

Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész „Sosemvolt házak képei” címmel a prezentációs célú építészeti fotóhasználatról beszélt, számos képet bemutatva gyűjteményünk legérdekesebb építészeti fotóiból. A gazdagon illusztrált előadásból az is kiderült, hogy egészen különleges retusált fotók készültek az 1930-as években különböző pályázatokhoz vagy folyóiratokba, olykor egészen meglepő okokból.

Magyaróvári Fanni Izabella művészettörténész a margitszigeti Palatinus strandfürdő tervpályázatának történetén keresztül szemléltette, hogyan is zajlott egy pályázat a két világháború között, és milyen szempontok szerint bírálták a beérkezett rajzokat.

Végül Kovács Dániel művészettörténész azokat a terveket mutatta be, amelyek a kiállítás előkészítésekor kimaradtak a válogatásból.

A kiállítást kísérő programok véget értek, de az érdeklődők még február 27-ig megtekinthetik a tárlatot.

 

fotó: F. Tóth Gábor