NÉZZ FEL A VÁRRA!

A veszprémi Deák Ferenc utcában átadott rendezvényközpont „Nézz fel a várra!” című kiállítása intézményünk szakmai közreműködésével, a veszprémi Művészetek Háza gondozásában készült, a Gettoplan Építész és Belsőépítész Bt. tervei alapján. Kurátorok: Héczey-Markó Ágnes és Jankovics Norbert.

2023. szeptember 22-én Veszprémben új rendezvényközpontot avattak. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) több éves előkészítő kutatásainak és munkájának köszönhetően, Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával tavaly decemberben megjelent a Veszprém Város Építészeti Topográfiája című mű, amelyet idén májusban a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtárral és Leváltárral együtt gondozott, a város templomairól szóló kétnyelvű tanulmánykötetünk követett. A tudományos igényű, de széles közönséget megszólítani kívánó munkák teljes körű áttekintést szeretnének adni a város építészettörténeti örökségéről. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 eseménysorozata kitűnő alkalmat kínált arra, hogy az eredményeinket széles körben is bemutassuk. Örömmel vállaltuk a felkérést, hogy a Deák Ferenc utcai új rendezvény- és közösségi helyszínen is megjelenjünk egy tematikus kiállítással.

A tárlat legfontosabb célja a Várhegynek, mint Veszprém történelmi magjának több generáció által is értelmezhető és befogadható, tudományosan hiteles és új kutatási információkat is feldolgozó, látványos prezentálása volt. A kültéri bemutató egyrészt kapcsolódni akar a beltéri kiállítási installációhoz, másrészt összefüggő módon, de több aspektusból is beszél a várról, mint természeti, történeti és kulturális objektumról. A kiállítással egyszerre szeretnénk megszólítani a lakóhelyük értékeire kíváncsi veszprémieket és az alkalmilag idelátogató hazai és külföldi vendégeket egyaránt, amelyet a téma sokrétű, teljességet adó feldolgozásával valósítunk meg.

Kiemelten fontos a gyermek és ifjúsági közönség megszólítása, a kiállításba való bevonása. Célunk volt, hogy a kiállítás anyaga felhasználható legyen oktatási célokra, kihelyezett tanórák, kirándulások keretében mind a gyermek, mind az ifjúsági korosztály részére.

A megnyitón Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Brányi Mária Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere és Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója mondott köszöntőt. A kiállítás minden nap látogatható.