Kiállításmegnyitó – Czigler Győző építőművészetéről a bécsi Pázmáneumban

Három budapesti helyszínt követően a bécsi közönségnek is bemutattuk a Következetesség formában és szellemben – Czigler Győző építőművészete című kiállításunkat.

Az utazókiállítás anyagát 2020-ban, az építész születésének 170. évfordulóján állítottuk össze Budapest Főváros Levéltárával közösen. Első bemutatóját a levéltár épületében nyitottuk meg 2021 júniusában és 2021 novemberéig tekinthették meg az érdeklődők. Azóta két további budapesti helyszínen is láthatta a közönség: a Széchenyi fürdőben, valamint a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárában. Utóbbiakban közös, hogy Czigler Győző irodájának munkái, bár a Széchenyi fürdő terveit már az építész halála után irodavezetője, Dvořák Ede véglegesítette.

Tárlatunk jelenlegi bemutatójának ismét Czigler egyik műve, a bécsi Pázmáneum épülete ad otthont, amely a bécsi magyarság fontos központja. Kétnyelvű, magyar-angol roll-upjainknak köszönhetően az osztrák, illetve az arra járó külföldi közönség is megismerkedhet az életművel.

Az épület dísztermében tartott megnyitóeseményen megjelenteket elsőként a Collegium Pazmanianum rektora, Dipl.-Theol., Dipl.-Ing. Varga János atya köszöntötte. Őt követte Dr. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója és Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója.

A látogatók a köszöntők után kurátori tárlatvezetésen vehettek részt, amelyet intézményünk részéről Tóth Enikő, a levéltár részéről pedig Brunner Attila közösen tartottak.

A tárlat előre láthatólag 2023. augusztusáig tekinthető meg.

Helyszín: Collegium Pazmanianum, 1090 Wien, Boltzmanngasse 14., harmadik emelet, folyosó és a kápolna előtti tér. Az épületben lift működik.

 

fotó: Nyirkos Zsófia