Kiállításmegnyitó – Czigler Győző a KSH-ban

Harmadik helyszínen is bemutatkozott Czigler Győzőről szóló kiállításunk.

Idén immár harmadik – egyben utolsó alkalommal, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) falain belül nyitottuk meg a „Következetesség formában és szellemben – Czigler Győző építőművészete” című életmű kiállítást. A tárlat Budapest Főváros Levéltárával (BFL) való együttműködésben, az építőművész születésének 170. évfordulója alkalmából valósult meg.

Nem véletlen a helyszínválasztás: a Központi Statisztikai Hivatal palotája még Czigler életében, tervei alapján épült fel – részleteiben az építész elképzelései öltöttek testet benne.

Elsőként a levéltár épületében mutatkozott be a tablókból, fotókból, eredeti tervekből, rajzokból és iratokból összeállított tárlat, ezt a közönség 2020 decemberétől 2021. október végéig tekinthette meg - habár megnyitóját a járványhelyzet miatt csak júniusban tudtuk megtartani. Második állomásunk a Széchenyi fürdő volt, ahol egy roll-up kiállítást valósítottunk meg, amely még 2021. december végéig várja az érdeklődőket.

A KSH-ban szép számú érdeklődő gyűlt össze, őket elsőként a vendéglátó Központi Statisztikai Hivatal főigazgatója, Kálmán Rita köszöntötte, majd átadta a szót Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatójának, végezetül Dr. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója szólt pár szót.

A megnyitó után Tóth Enikő kurátor (MÉM MDK) tartott tárlatvezetést.

 

A kiállítás megtekinthető: 2021.november 18-tól 2022. január 31-ig

Kurátorok: Tóth Enikő (MÉM MDK) és Brunner Attila (BFL)

Helyszín: Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára (1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.)

 

 

fotók: Wachsler Éva