Kéz a kézben – szakmák együttműködése

Szeptemberben nyíló, az Évszázadok öröksége című kiállításunk tematikusan mutatja be a műemlékügy elmúlt 150 évének történetét.

A kiállításon fontosnak tartjuk megjeleníteni a szakmák együttműködésének jelentőségét, hiszen a műemlékek helyreállítása több különféle szakterület speciális tudását igényli – kiállításunkon ennek külön szekciót is szenteltünk.

A tari Szent Mihály-templom, illetve annak 1979–1983 közötti felújítása éppen alkalmasnak bizonyult a téma bemutatására: több periódusú építéstörténetét forráskutatás, régészeti feltárás és falkutatás tisztázta, restaurálták falképeit, berendezését, kerttervvel rendezték környezetét, illetve új liturgikus bútorokat és kapuszárnyakat kapott. A kutatásra épülő építészeti koncepció, amely gyakorlat az OMF-időszakban vált általánossá, különleges összképet eredményezett. A munka lezárásához hozzátartozott az összegzés is: a helyszínen építéstörténeti kiállítást és mini-kőtárat alakítottak ki, illetve népszerűsítő és tudományos publikáció is született. Elképzelésünk szerint Taron keresztül rálátást kaphatunk a párbeszéd résztvevőinek szakmai sajátosságaira, a különféle szakmák részvételének fontosságára is.

Mindez a Dr. Lukács Zsófia, Bodóczky Antal és Flanek Péter által tervezett installáción fog megjelenni.

                                                                                                                                                             F. Dóczi Erika