Kaesz otthonok 1925–1960 – Új kiállítás a Walter Rózsi-villában

Kaesz otthonok 1925–1960 címmel készül kiállítás a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és az Iparművészeti Múzeum együttműködésében kiállítóhelyünkön, a Walter Rózsi-villában.

A tárlat Kaesz Gyula (1897–1967) belsőépítész, bútortervező és felesége, Lukáts Kató (1900–1990) grafikusművész otthonait mutatja be.

A kiállítás apropóját az adja, hogy a MÉM MDK 2023 tavaszán vásárolta meg a művészházaspár Petőfi téri egykori lakásának csaknem teljes berendezését, melynek nagy részét maga Kaesz Gyula tervezte. A tárlat a több mint négy évtizednyi közös élet tereit, tárgyait mutatja be. Ezen keresztül a magyar bútortervezés és belsőépítészet alakulását is nyomon követhetjük az 1920-as évek art deco darabjaitól az 1930-as és 1940-es évek mérsékelt modernizmusáig.

Walter Rózsi egykori otthonában az a színpompás világ elevenedik meg, amelyben egykor a művészházaspár vendégeit is fogadhatta, és amelyet a korszakban készült fekete-fehér fotók nem tudtak rögzíteni az utókor számára. A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében lévő különleges art deco hálószobabútor-garnitúra mellett eddig nem látott portrék és a házaspár közös alkotásai is bemutatásra kerülnek.

A kiállítás kurátora Horányi Éva, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének főmuzeológusa, társkurátorai pedig Magyaróvári Fanni Izabella, Ritoók Pál és Sebestyén Ágnes Anna, a MÉM MDK Múzeumi Osztályának muzeológusai.
Látványtervek: Bódiné Kersner Katalin, Kakuk Barbara
Arculat és grafika: Kakuk Barbara, Fűri Zita, Wachsler Vica

A Kaesz otthonok 1925–1960 – Kaesz Gyula és Lukáts Kató tervezőházaspár otthonai május 15-től látogatható a Walter Rózsi-villában.

Magyaróvári Fanni Izabella