Horvát – magyar építészeti kapcsolatok: a szakmai tudásmegosztás csatornái, 1900–1945

A horvát és magyar kutatók közös kutatásainak eredményeit bemutató tárlat a két tavalyi helyszín, Zágráb és Budapest után most a Fiumei Városi Könyvtár (Gradska knjižnica Rijeka) olvasótermében látható 2024. június 24-től július 26-ig.

A kiállítás annak a projektnek az eredményeit mutatja be, amelyre a budapesti Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), valamint a zágrábi Művészettörténeti Intézet (IPU) közösen pályázott 2021-ben. A kétéves programot magyar részről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, míg horvát részről a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium támogatta.

A horvát és magyar nyelvű pop-up kiállítás 2023. szeptember 21-én nyílt meg Zágrábban, majd 2023. október 5-től 29-ig Budapesten is látható volt. A budapesti helyszínen a MÉM MDK Múzeumi Osztályának munkatársai a kiállítás anyagát a Múzeum gyűjteményében található műtárgyakkal és dokumentumokkal egészítették ki.

A 20. század elején a tudástranszfer jellemzően egyirányú volt: Budapest mint központ felől irányult a horvát területek felé. Az együttműködés elsősorban középületek és infrastruktúra létrehozását jelentette, melyeket főként magyar építészek terveztek, de horvát szakemberek és cégek kiviteleztek. Fiume számos impozáns épülettel példázza ezt az együttműködést, amelyek a megbízó nagyvonalúságáról, a tervezők tehetségéről és a kivitelezők magas színvonalú munkájáról tanúskodnak. A horvát–magyar építészeti kapcsolatok két időszakát, az 1900-tól 1918-ig és az 1945-ig tartó periódusokat vizsgálta a horvát kutatócsoport Tamara Bjažić Klarin vezetésével, valamint a magyar csapat Ferkai András vezetésével. A kutatásban részt vettek Boris Dundović, Marina Bagarić, Mauro Sirotnjak horvát részről, illetve Bariné Baldavári Eszter, Sebestyén Ágnes Anna, valamint Ritoók Pál magyar részről.

A kiállítás fiumei megnyitója

A kiállítás 2024. június 24-én 18 órakor tartott megnyitóján a Fiumei Városi Könyvtár képviseletében Anja Zbašnik könyvtáros, Ritoók Pál művészettörténész, a MÉM MDK Múzeumi Osztályának vezetője, valamint dr. Thuróczy Zoltán kulturális attasé köszöntötte a résztvevőket, Tamaskó Eszter magyar lektor tolmácsolásával. A kiállítást Boris Dundović, a zágrábi Művészettörténeti Intézet munkatársa nyitotta meg.

Ritoók Pál köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a horvát és magyar szakmai barátság régre nyúlik vissza, és hogy a közelmúlt eseményei, például a 2020-as zágrábi földrengés utáni segítségnyújtás, csak megerősítették ezt a kapcsolatot. Kiemelte továbbá a közös munka fontosságát, amely során számos hasznos és jó hangulatú szakmai utazás, városi séták, épületlátogatások és eszmecserék valósultak meg.

A kiállítás a zágrábi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, a Fiumei Városi Könyvtár, valamint a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa közreműködésével valósult meg.

 

                                                                                                                      Tamaskó Eszter