A fejedelmi Tállya

Topográfiai kutatáson alapuló kiállításunk nyílt a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeumában. Beszámoló a megnyitó eseményről.

Tokaj-Hegyalja egyik legjelentősebb mezővárosa volt egykor Tállya, ahol a szőlőművelés és borkereskedelem több évszázados hagyománya különösen értékes szellemi és anyagi örökséget hozott létre.  A településen több éve folynak műemléki topográfiai kutatások, most ezek eredményeinek egy részét e kiállítás keretében, Tállya, fejedelmek városa - Egy hegyaljai mezőváros évszázadai címen tárjuk a nagyközönség elé.

 

A látogató a tablókon átfogó képet kaphat a település történetéről, topográfiai fejlődéséről, valamint felekezeteiről, továbbá a kiállított műtárgyakon keresztül Tállya gazdag művészeti örökségéből is ízelítőt kap.

A kalandvágyóbbakat eseménydús, néhol tragikus felhangokkal tarkított időutazásra hívjuk: a kihelyezett érintőképernyőkön, egy egyedi fejlesztésű alkalmazásnak köszönhetően, a látogatók érdeklődésük mértéke szerint barangolhatják be a különböző korokból származó térképeket: felfedezhetik a fontos építmények jeles és kevésbé jeles építtetőit, a házak rejtett titkait, Isten embereinek és a polgároknak a természeti csapásokkal és az evilági hatalmasságokkal vívott küzdelmeit.

 

 

Szép számú érdeklődő közönség gyűlt össze a megnyitó eseményre, a megjelenteket Prof. Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, Egeresi Gábor, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Múzeumának igazgatója, valamint Dr. Almássy Kornél, Intézményünk igazgatója köszöntötte, a tárlatot pedig Dr. Mentényi Klára művészettörténész nyitotta meg.

 

A kiállítás 2022. június 9. ‒ augusztus 28. között tekinthető meg.

 

Helyszín:

Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma

(3950 Sárospatak, Rákóczi út 1.)

Nyitvatartás: hétfő - szombat 9.00-17.00, vasárnap: 9.00-13.00

 

 

Kurátorok: Borossay Katalin és Dr. Csejdy Júlia

Digitális kurátor: Dr. Ruttkay Zsófia 

Arculat és grafika: Kakuk Barbara

Digitális alkalmazás : Karasz Dániel

 

 

Balogh Viktória

fotó: Wachsler Éva
Kakuk Barbara