Szimpózium Stuttgartban

A stuttgarti Liszt Intézet a MÉM MDK-val együttműködésben létrehozott Fény és Forma – Modern építészet és fotó Magyarországon 1927–1945 című kiállításhoz kapcsolódóan szimpóziumot rendezett a modern építészetről.

Stuttgartban a közelmúltban két magyar vonatkozású építészeti kiállítás is nyílt, ahogyan arról korábban beszámoltunk honlapunkon. A Budapesten 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti mintatelepről szóló tárlat 2023. december 8. és 2024. március 4. között látogatható a híres stuttgarti mintatelep, a Weissenhofsiedlung egyik, Ludwig Mies van der Rohe tervezte épületében, az ún. Weissenhofwerkstatt galériában. A stuttgarti Liszt Intézet ehhez a kiállításhoz kapcsolódva hívta meg a Fény és Forma – Modern építészet és fotó Magyarországon 1927–1945 című tárlatot, amely a két világháború közötti magyarországi modern építészet és építészeti fotó jeles alkotásaiból ad válogatást. Ritoók Pál kurátor a képeket a Csengel-Plank Ibolyával és a közelmúltban elhunyt Hajdú Virággal közösen létrehozott Fény és Forma című tárlat anyagából válogatta, amelyet korábban számos európai és hazai városban bemutattak. A kiállítás még 2024. április 10-ig látogatható Stuttgartban, a Liszt Intézet épületében.

A két építészeti tárlathoz kapcsolódva a Liszt Intézet és a Weissenhofmuseum im Haus Le Corbusier szimpóziumot szervezett, amelyre 2024. február 22-én került sor. Az esemény célja az volt, hogy nemzetközi porondon is ráirányítsa a figyelmet a magyarországi modern építészet példáira, a németországi fejleményekkel való kapcsolódási pontokra.

A szimpóziumot Dr. Anja Krämer, a Weissenhofmuseum im Haus Le Corbusier igazgatója nyitotta, aki a stuttgarti Weissenhofsiedlungról tartott előadást. Ezt követte Prof. em. Ferkai András építészettörténész, a hazai modern építészet vezető szakértőjének, a Napraforgó utcai kísérleti mintatelep monográfusának az előadása. Előadásának középpontjában a Napraforgó utca keletkezéstörténete és Budapest lakásépítése állt. Ezután Dr. Raquel Jaureguízar következett, aki előadásában a német modernizmus hatását elemezte az 1940-es és 1950-es évek spanyolországi szociális lakásépítésére. Az előadások után egy rövid könyvbemutatóra került sor. Az idén ősszel Berlinben megjelent „Stahlrohrrevolution! Kálmán Lengyel, Marcel Breuer, Anton Lorenz und Das Neue Möbel” című, és a korai csőbútorok történetét feldolgozó könyvet Dirk Allgaier ismertette az egyik kiadó, az arnoldsche Art Publishers részéről. A kötetet tavaly decemberben Budapesten is bemutatták, az intézményünk társszervezésében megrendezett eseményen, a Walter Rózsi-villában. A szimpóziumot a MÉM MDK munkatársa, Sebestyén Ágnes Anna zárta, aki (akadályoztatása miatt) online tartotta meg előadását a modern mintatelepek magyarországi recepciójáról és a két világháború közötti magyar-német építészeti kapcsolatokról.

Az esemény egyúttal lehetőséget teremtett a kapcsolatteremtésre, és a résztvevők konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a két ország közötti szakmai kapcsolatok fenntartására és bővítésére vonatkozóan.

 

Sebestyén Ágnes Anna