Nyolc modellünk szerepel a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztiválon

Múzeumi gyűjteményünk tárgyai is láthatóak a Kortárs Építészeti Központ által rendezett 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztiválon, az Északi Járműjavítóban 2022. május 28. – június 3. között.

„Az Emlékezés Technikái” címmel rendezi meg 2022-ben a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivált a Kortárs Építészeti Központ. A 2022. május 28 - június 3. között, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Északi Járműjavítójában látható kiállítás kurátori feladatait az Urbanum csapata látja el.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ a fesztivál partnereként nyolc építészeti makettet kölcsönöz a kiállításra. Több műtárgyunk a Limes Model Kft. felajánlásának köszönhetően erre a tárlatra újult és szépült meg.

Először kerül a nagyközönség elé múzeumi gyűjteményünk egyik legnagyobb darabja, amely a Pázmándi Margit által tervezett Kútvölgyi kórház rendelőintézetét mutatja. Szintén első alkalommal lesz látható Virág Csaba kisméretű, de annál érdekesebb modellje egy kísérleti paneles épületegyüttesről. Szabó István enigmatikus Nekropolisz-makettje az 1960-as évek közepéről már szerepelt ugyan kiállításon, de most először látható helyreállított, kiegészített formában. Ugyancsak a kiállításra készülve újult meg a Turányi Gábor emblematikus elképzelését, az 1996-os budapesti világkiállítás magyar pavilonját ábrázoló építészeti modell, amely anyagában is igazi különlegesség.

A fentiek mellett gyűjteményünk szép darabjai közül látható lesz két, a Finta Stúdió tervei emelt Szabadság téri Bank Centerhez készült makett, a Virág Csaba és Z. Halmágyi Judit által tervezett Kálvin téri irodaházak makettjei, valamint a Liszt Ferenc térre tervezett, meg nem valósult buszpályaudvart ábrázoló modell is.

Kovács Dániel

fotó: Hack Róbert