Műemléki világnap

Április 18-án az ICOMOS immár 37. alkalommal hirdeti meg a Műemléki Világnapot, az idei téma: Complex Pasts: Diverse Futures (Komplex múlt: változatos jövő).

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) 1982-ben kezdeményezte, hogy minden évben legyen egy nap, ami a műemlékekről szól, felhívja a közvélemény figyelmét az épített örökség megóvásának fontosságára és figyelmeztet a pusztuló emlékek megmentésének lehetőségeire.  1984. április 18-án rendezték meg először a műemléki világnapot, amely egyre nagyobb jelentőségű eseménnyé vált az elmúlt évtizedekben.

Magyarországon az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága szervezi a kezdetektől a világnap rendezvényeit. Általában egy a műemlékvédelem szempontjából fontos, kiemelt helyszínen tartották az egész napos, országos műemléki konferenciának is teret biztosító eseményt. Minden évben egy aktuális probléma, témafelvetés köré csoportosulnak a szakmai előadások; tavaly a járványhelyzet már nem tette lehetővé a személyes jelenlétet, a virtuális térben osztották meg az előadók gondolataikat a műemlékvédelem előtt álló jelenlegi kihívásokról, és vitatták meg javaslataikat a lehetséges megoldásokról.

A műemléki világnap az ünneplésről is szól, a műemlékvédelem szakembereinek munkáját ismerik el kitüntetésekkel. Idén a Régészeti Örökségért – Schönvisner István-díjat kollégánk, Simon Zoltán kapta több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

2006 óta az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ICOMOS-díjjal tünteti ki a legjobb műemléki helyreállítások, értékőrző felújítások tervezőit, valamint felhívja a közvélemény figyelmét a kevésbé sikeres, a műemléki értéket veszélyeztető beavatkozásokra is a nem túl népszerű Citrom-díjjal. A 2013 óta létező Példaadó Műemlékgondozásért Díjat tavaly a RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) kapta. Az egyesületnek a MÉM MDK több tudományos munkatársa is tagja, aktív résztvevője a legújabb műemléki kutatásokat bemutató, a műemlékvédelmet népszerűsítő tevékenységének.

Az idei világnap megint csak online kerül megrendezésre, a díjakat személyesen majd később, akkor adják át, ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Az előadásokat az ICOMOS MNB honlapján követhetjük április 18-án 16-órától: 

https://www.icomos.hu/index.php/hu/rendezvenyek/muemleki-vilagnap/2021

Fenesi Lívia
 

A műemléki világnap angol megnevezéseit – International Day for Monuments and Sites / World Heritage Day – alapul véve idén Magyarország világörökségi helyszínein készült, az épített örökséget bemutató fotóválogatással készültünk.

A fotókat kollégánk, Hack Róbert készítette.