In Memoriam Török Ferenc (1936-2021)

Életének 85. évében 2021. szeptember 10-én elhunyt Török Ferenc, az MMA rendes tagja, Ybl- és Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze.

Kedves Feri!

Kicsit több mint egy hete beszéltünk telefonon. Azt mondtad, délután 3 óra előtt feltétlenül érjek oda, mert aztán a fiad elvisz a Balatonra, szeretne Neked mutatni ott valamit. Örültem, hogy ilyen jól vagy, mire kedvesen, derűsen leintettél, hogy nem vagy jól, „de vegyük úgy”. Amikor odaértem, feleséged mondta, hogy sajnos mégsem vagy olyan jól, le kellett feküdnöd. Aztán pár nappal később jobban lettél. Kedves barátaid, a Nemcsics család a munkásságodat bemutató kiállítást rendeztek Színország Galériájukban. Szerdán, a megnyitó előtt egy nappal elmentél hozzájuk, hogy megnézd, milyen is a kiállítás. A vendéglátóid szerint tele voltál energiával, lelkesen intézkedtél. Mindent elrendeztél, ahogy Te láttad jónak. Másnap nem érezted jól magad, ezért nem mentél el a megnyitóra.  Harmadnap örökre elmentél.

Miért írom le mindezt ilyen részletesen? Mert annyira jellemző Rád. Előbb rendesen eligazítottad a dolgokat, s csak aztán tértél pihenni. Szomorú, mert visszafordíthatatlan, de tulajdonképpen szép, ahogy elmentél.

Sok jelentős épületet terveztél, de munkásságodban legfontosabbnak a fiatalok tanítását és a kis és nagy templomokat tartottad. Most, hogy Rád gondolok, rájöttem, hogy az első szemem láttára épülő templomot Te tervezted. Kisgyerekként emlékszem a sűrűn álló fenyvesek közötti kis szabadtéri misézőhelyre. Aztán láttam, ahogy évről-évre emelkedtek a balatonfenyvesi római katolikus templomod falai. Gyerekfejjel is tudtam, akkoriban az különösen nagy dolog volt. Miután elkészült, be-benéztem oda, ha kamaszként arra bicikliztem. Megfogott a nyerstégla falazat, a tiszta, világos alaprajz, az áttekinthető szerkezet, és főleg: az ablakokon beeső fények.

Nyugodj békében!

Budapest, 2021. szeptember 11.

Ritoók Pál