Előkészületben: Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében

Az MMA Kiadó új albuma a magyar közösségek zsinagógáit mutatja be

Szubjektív zsinagógatúrákra hívja olvasóit a Magyar Művészeti Akadémia kiadója, az MMA Kiadó által a következő év elején megjelentetni kívánt képes album, amely a Kárpát-medence zsinagógaörökségét mutatja be mintegy félszáz alkotáson keresztül. A kötet szerzői, Negyela László teológus, örökségvédelmi szakember és dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténész kultúrtörténeti és építészettörténeti szempontból járják körül ezt a speciális építészeti műfajt. Válogatásukban az olyan megkerülhetetlen alkotások mellett, mint a soproni, mádi, óbudai, Dohány utcai, szegedi, szabadkai zsinagóga, helyet kapnak kisebb léptékű, vagy kultúrtörténeti szempontból fontos épületek is. A kilenc fejezetbe sorolt épületállomány túraútvonalakra felfűzve vezeti végig az olvasót a történelmi Magyarország egykori tájain, bemutatva az itt élő zsidó közösségek építészetét és életét.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ professzionális műemlékfotósai 2021-2022 során bejárták az egyes helyszíneket, ahonnan összképek, valamint részletfotók segítségével hozták tapintható közelségbe a többségükben már felújított zsinagógákat. Az alábbiakban ezekből a fényképekből adunk ízelítőt, a teljesség igénye nélkül.

Az album legfontosabb célja felhívni a figyelmet az épített örökség megőrzésének fontosságára, hogy a még lepusztult állapotban lévő, felújításra szoruló zsinagógák is megújulhassanak, és újra zsidó közösségi, vagy kulturális funkciót kaphassanak.

 

dr. Oszkó Ágnes Ivett