Bemutatkozik a Kós Károly Virtuális Archívum

2022 végén már röviden hírt adtunk róla, hogy elindult a Kós Károly Virtuális Archívum, Budapest Főváros Levéltára, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Hazánkban az első építészeti virtuális archívumot 2010-ben hozta létre Budapest Főváros Levéltára, Lajta Béla építész életművének bemutatására. A honlap Lajta életművét dolgozza fel a teljességre törekedve, levéltári írásos és tervdokumentumokkal, korabeli sajtóanyagokkal és az épületek egykori és aktuális állapotát bemutató fotókkal színesítve. Szerkezetét tekintve épületek adatlapjaiból és egyéb tematikus aloldalakból áll össze, amelyek leírás, bibliográfia és korabeli sajtóanyagok mellett levéltárakban és múzeumokban őrzött fotókat, terveket és egyéb dokumentumokat tartalmaznak. Ugyanezt a szerkezetet követi az Ybl Miklós Virtuális Archívum és a nemrég átadott Kós Károly Virtuális Archívum is.

A Kós Károly Virtuális Archívumon bemutatásra kerül az intézményünkben őrzött Kós Károly-hagyaték egy jelentős része.  Korábban ez a hagyaték csak töredékesen volt feldolgozva, ezért több olyan dokumentumot tartalmaz, amely újdonság a kutatók és a nagyközönség számára.  Többsége írásos emlék, de még így is nagy számú, közel 1000 darabból álló építészeti vonatkozású tárgy található köztük. A virtuális archívum előkészületeként az építészeti anyag feldolgozása és digitalizálása 2020–2021-ben történt munkatársaink segítségével. A honlapon ezt egészítik ki a Budapest Főváros Levéltárában és a Székely Nemzeti Múzeumban található tervanyagok, valamint Dr. habil Anthony Gall építész, építészettörténész saját gyűjtései. A honlap tartalmi alapját Anthony Gall 2002‑ben megjelent Kós Károly műhelye – Tanulmány és adattár című könyve képezi. Az egyes alkotások adatlapjai mellett Kós életrajzát egy idővonalon ismerhetjük meg, épületeit pedig térképes kereső segítségével is böngészhetjük.

Sokunknak egy szépen illusztrált kötet lapozgatását nem pótolhatja más, mégis a virtuális archívumoknak ezzel szemben van néhány előnye. Egyrészt a tartalma szinte végtelen, bármekkora illusztrációs anyag álljon is rendelkezésre egy-egy épülethez. Másrészt a honlap folyamatosan javítható és frissíthető, így évek múltán is naprakész maradhat.  Egyszerre hordozza magában az adatbázis, a forrásgyűjtemény és a virtuális kiállítás tulajdonságait. Azáltal, hogy elsődleges forrásokat tesz közzé, mindenki számára befogadható, ugyanakkor hiteles és szakmailag megalapozott tartalmakat tud átadni.

 

 

Szerkesztő: Anthony Gall

A honlapot összeállította: Magyaróvári Fanni Izabella, Medgyesy-Töreky Flóra, Mészáros Rebeka, Kolman Martin

Angol fordítás: Charles Horton

 

Magyaróvári Fanni Izabella