Az Ördöglovas kastélya - Bajna

Míg a budai Sándor-palota az ország legismertebb épületei közé tartozik, addig a Sándor család bajnai kastélyára (Sándor-Metternich-kastély) eddig kevesebb figyelem jutott.

Az épület jelenleg felújítás alatt áll, a műemléki rekonstrukciót a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálja. Mielőtt a felújítás kezdetét vette volna, Hack Róbert fotográfus kollégánk a teljes épületet végigfotózta - képei a tudományos kutatások számára is forrásértékűek - így egy mára már eltűnt állapotot rögzített.

A ma is álló épület helyén a Both család 15. század végén - 16. század elején épült udvarháza állt. Ezt az udvarházat a leányági örökösödés útján birtokossá váló Sándor család a 18. század első felében elbontotta és helyén új, barokk kastélyt épített. A kutatás során a földszinti helyiségekben barokk kori figurális, lugasos és látszatarchitektúrás díszítőfestést tártak fel a szakemberek.

A kastély mai képét az Ördöglovasként ismertté és hírhedtté váló Sándor Móric birtoklása idején nyerte el. Sándor gróf korának egyik legismertebb és legfoglalkoztatottabb építészét, Hild Józsefet kérte fel a klasszicista átépítés megtervezésére, az építkezés idejére a homlokzaton látható 1834-es évszám utal. Ezzel egyidőben a kastélybelső is megújult: a klasszicista enteriőrök tervezője Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője volt, akivel Sándor Móric 1833-as itáliai útján találkozott. A 20. század második felében a bajnai kastélyban TSZ működött, a mellékszárnyakban szükséglakásokat alakítottak ki. A hosszú évtizedekig tartó pusztulás után a kastély most visszanyeri egykori fényét.

A Sanquirico munkásságát bemutató album az MDK Dokumentációs Osztályának Könyvtárában, a legújabb szerzemények között is megtalálható.