A magyar építészet új otthona

Két tárlattal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Walter Rózsi-villa. Beszámoló a nyitókiállítás megnyitó eseményéről.

Habár maga a Villa épülete 2022. március 25-el már átadásra került, azonban a látogatóknak még várniuk kellett, hogy beléphessenek. Végül egy május 18-i zártkörű szakmai megnyitó után másnap, május 19-én hivatalosan is kinyitott a Villa: végre látogatható, és benne megtekinthető két kiállítás: a földszinten a Fasori Históriák, az emeleteken pedig a  Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című kiállítás.

 

A Villa a Walter-Radó házaspár otthona volt, a „modern magyar lakóház-építészet jelentős példája”. Walter Rózsi és férje, dr. Radó Géza textilkereskedő és lapkiadó 1936 szeptemberében költöztek be ide lányukkal, Radó-Walter Marikával (aki ma is él Argentínában. Amikor az örökösök váratlanul felbukkantak 2021 nyarán, nagyon sok képet bocsátottak rendelkezésünkre a családi fényképalbumokból, ezek nagyban segítették az épület egykori részleteinek rekonstruálását és a nyitókiállítás egyes részeinek kidolgozását). A benne található kiállítás az ő mindennapjaikba enged betekintést.

 

A megnyitó eseményen Dr. Richly Gábor, az MMA Főtitkára és intézményünk igazgatója, Dr. Almássy Kornél mondott köszöntőt, a tárlatot pedig Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság elnöke, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg.

Walter Rózsi leszármazottai Chilében és Buenos Airesben élnek ma is, unokái közül személyesen jelen volt Matias Konstandt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Őexc. Hernán María Patiño Mayer, az Argentín Köztársaság Nagykövete.

 

A közös koccintás után kurátori tárlavezetéssel zárult az esemény.

 

A kiállítások 2022. május 19. és 2023. május 21. között tekinthetők meg.

 

Fasori Históriák

Kurátor: KOVÁCS Dániel

 

Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945

Vezető kurátor: RITOÓK Pál

Kurátorok: MAGYARÓVÁRI Fanni Izabella és SEBESTYÉN Ágnes Anna


A LÁTOGATÁS JELENLEG CSAK ONLINE JEGYVÁSÁRLÁSSAL LEHETSÉGES! Jegyvásárlás a jegy.hu oldalán.

 

 Bővebb információkért kattintson a Walter-villa honlapjának eléréséhez a logora!

Balogh Viktória

fotó: Nyirkos Zsófia