Nemzetközi pop-up jellegű kiállítás és szimpózium a Capa Központban – beszámoló

2021. november 19-én pénteken nyílt az Intézményünk és a stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ szakmai partnerségében megvalósult, páros fotókiállítás „Párbeszéd az építészet megtapasztalásáról” címmel.

Ez, az Intézet egyik nemes hagyományán alapuló, a német nyelvterületen DIALOG címen futó sorozat első hazai bemutatkozása – a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Roomjában.

Kiállító alkotók: Dr. Ralph Fischer, fotóművész és Tombor Zoltán, fotográfus.

A kiállítás kurátorai Barki Márton művészettörténész és Dán Bernadette kulturális menedzser, a stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ munkatársai.

A szép számú megjelenteket elsőként Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója, majd Dán Bernadette, a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ - Stuttgart kulturális menedzsere köszöntötte. A kiállítást Dr. Almássy Kornél, Intézményünk igazgatója nyitotta meg.

A vizuális élmény mellett a fülnek is kedveztek a szervezők: zenei közreműködőként a Sárik Péter Trió szórakoztatta a nagyérdeműt.

 

A megnyitó másnapján a kiállításhoz kapcsolódóan egy nemzetközi miniszimpózium is megrendezésre került. Barki Márton művészettörténész elmondta, hogy a kurátori folyamat során a művészek csak munkáik révén találkoztak egymással, de szakmai útjaik keresztezésekor mindannyiuk számára világossá vált, hogy ez egy gyümölcsöző szakmai kapcsolat kezdete. Az együttműködés egyik első ilyen eredménye ez a rendezvény

A négy előadás témaválasztása szándékosan lett szűk keresztmetszetű, teret adva az igen eltérő nézőpontokból induló megközelítéseknek is. Elsőként Jaksa Bálint szabadúszó épületfotós egy izgalmas perspektívából mutatta be az épületfotózás részleteiben rejlő egységes szépséget. Ezután Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész, intézményünk muzeológusa beszélt a húszas évek végén kibontakozó mintalakótelepek kialakulásáról.

A budapesti Napraforgó Utcai Bauhaus Egyesület vezetője, Megyeri Gábor a kislakásos telep kulisszatitkokról mesélt.

Végezetül Sebestyén Ágnes témájához csatlakozott - sajnos nem személyesen, csak online - Dr. Anja Krämer, a Weissenhofmuseum im Haus Le Corbusier igazgatónője is.

 

A kiállítás ingyenesen megtekinthető még november 28-ig az alábbi nyitvatartási időpontokban: szerdától péntekig 14–19 óra között, szombat–vasárnap 11–19 óra között, hétfőn és kedden zárva.

 

szöveg: Balogh Viktória

fotó: Nyirkos Zsófia
megnyitó

fotó: Wachsler Éva
szimpózium