Kulturális Örökség Napjai 2022

Idén két helyszínen, „A magyar műemlékvédelem 150 éve” című jubileumi kiállításunknak helyt adó Pesti Vigadóban, és első állandó kiállítóhelyünkön, a Walter Rózsi villában is vártuk a látogatókat a Kulturális Örökség Napjai keretében.

A Pesti Vigadóban szeptember 17–18-án két-két kurátori tárlatvezetést tartottunk Évszázadok öröksége – A magyar műemlékvédelem 150 éve című jubileumi kiállításunkon. A meghirdetett vezetésekre már napokkal korábban beteltek a férőhelyek, így összesen mintegy nyolcvan fő részvételével tarthattuk meg programjainkat. Nagy örömünkre sokan látogattak el hozzánk olyanok, akik nem a szakma képviselői, így az esemény lehetőséget biztosított a műemlékügy népszerűsítésére. F. Dóczi Erika, Kádár Zsófia és Kovács Gergely érdeklődő, a hazai műemlékvédelem történetére nyitott közönségnek mutathatta be a kiállítást. A másfél órás bejárás fáradalmait többen kisfilmünk megtekintésével pihenték ki.

 

A kiállítás november 20-áig látogatható, mindennap 10:00 és 19:00 óra között

A Walter Rózsi-villában „Függönyt fel! - Egy operaénekesnő villája felújítás után” címmel hirdettük meg programjainkat.  A 2020-as Kulturális Örökség Napjai alkalmával a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ régész és művészettörténész munkatársai a még felújítás előtt álló, szebb napokat is látott Walter Rózsi-villát mutatták be. Az épületről 1936–1937-ben készült fotók és a padlókra festékszóróval felrajzolt eredeti térkiosztás szemléltették az egykori állapotokat.

2022 őszén fordult a kocka: a megújult, és a nagyközönség számára látogatható villában a felújítás előtti – siralmas – állapotokat idéztük meg. Az épületbejárás során a látogatók nem csupán a villa és az ott élő család, hanem a ház felújításának fordulatos történetével is megismerkedhettek a nyitókiállítás kurátorai, Magyaróvári Fanni és Sebestyén Ágnes segítségével.

 

fotó: Hack Róbert