KÖN Napok a MÉM MDK gyűjteményeiben

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében szakmai vezetéssel tekinthették meg az érdeklődők a Magyar Építészeti Múzeum és a Műemlékvédelmi Dokumentációs Osztály gyűjteményeit.

A Múzeumi Osztály munkatársai a jövő év tavaszán a MÉM MDK kiállítóhelyeként megnyíló és most felújítás alatt álló Walter Rózsi-villa (épült 1936-ban) apropóján először két világháború közötti modern építészettel kapcsolatos tervrajzokat, fotókat és dokumentumokat mutattak be a látogatóknak. A villa tervezőjétől, Fischer Józseftől származó eredeti terveket, illetve további modernista alkotók, így Körner József, Révész Zoltán munkáit ismerhették meg a látogatók. Egy igazi ritkaságra is felhívták a figyelmet: egy eredeti Bauhaus diplomára, amit 1930-ban Mies van der Rohe aláírásával állítottak ki Weiner Tibor részére, aki később Dunaújváros főépítésze lett. A munkatársak ezután a látogatókat a múzeumi raktárakba vezették, ahol Foerk Ernő építész anyagaiból, a múzeum makettjeiből és a közelmúlt új szerzeményeiből mutattak be válogatást.

 

A Dokumentációs Osztály munkatársai egy rövid intézménytörténeti bevezető után a Tervtár, Tudományos Irattár, Fotótár és a Könyvtár értékes állományából, különlegességeiből válogatva szemléltették gyűjteményeink sokszínűségét. A látogatók megtekinthették például az Arányi Lajos orvos-régész által készített műemléki felvételi lapok (ún. törzsívek) egyikét, amely még az intézményes magyar műemlékvédelem kezdetén, a 19. században készült. Láthatták Myskovszky Viktor, Steindl Imre művészi igényességű felmérési rajzait, terveit, de bemutattuk Gróh István egyik falképmásolatát is, a fotográfia elterjedése előtti időkből.  Rómer Flóris kézzel írt jegyzőkönyveit és Lux Kálmán hagyatékából az egyik Esztergomra vonatkozó iratcsomagot is megtekinthették az érdeklődők. Fotótárunkból Hollenzer László felvételeiből történeti kerteket ábrázoló üvegnegatívokat és archív nagyításokat mutattunk be, míg könyvtárunk gyűjteményéből több értékes, 17–18. századi kertművészettel foglalkozó kiadványt is megismerhettek a látogatók. Ezután a gyűjteményi raktárak közönségtől elzárt részeinek a megtekintésére is lehetőség nyílt, ami sok érdekességgel szolgált vendégeink számára.

 

fotó: Wachsler Éva