A hónap műtárgya

Csányi Károly, Szentbenedek, Kornis-kastély, házikápolna festett faajtaja, 1907, üvegnegatív, MÉM MDK Fotótár, ltsz.: 004.430N

Csányi Károly (1873-1955) építész, művészettörténész, többek között az Iparművészeti Múzeum igazgató-őre (osztály-igazgatója) és mindenekelőtt műegyetemi tanár volt. Steindl Imre mellett már fiatalon részt vett több jelentős műemlék felmérésében. Önállóan, tanítványaival is több régi épület felmérését, rekonstrukcióját végezték el. 1907-ben járt Szentbenedeken, amikor részletes felmérést és több fényképet készített a várkastélyról.

Szentbenedek (Mănăstirea, Románia) a Mezőség északnyugati részén, a Kis-Szamos jobb partján fekszik a Szamosmelléki dombvidéken. Az itt álló hatalmas kastély évszázadokon keresztül volt Erdély egyik legérdekesebb, legszebb épületegyüttese. 1602-ben került Kornis Boldizsár birtokába, aki beházasodott az addigi tulajdonos Keresztúri családba. A 17. század folyamán kapta főúri szálláshoz méltó külső-belső díszítését, többek között faragott oszlopos lépcsőházát, vagy a nagyterem festett deszka mennyezetét. Ebből az időszakból származhatott a házikápolna festett faajtaja is.

A 20. század elején, egy korábban magtárként is használt épület átalakításával a klasszicista „új kastély” is új lakófunkciót kapott.

A második világháború után a kastélyt és az uradalmat államosították, a „régi kastélyt” silónak, a kiskastélyt iskolának használták, majd néhány év múlva sorsára hagyták. A kastély berendezése és értékes könyvtára tejesen megsemmisült. Ma, bár kezdeményezések vannak a megmentésére, a Kornis-kastélynak már csak romjai láthatóak.

Fényképgyűjteményünkben az épületegyüttesről több fotósorozat is található, különböző évekből -Petrik Albert 1894-es, Csányi Károly 1907-es, Szöllősy Kálmán 1944-es fényképei -, amelyeken nyomon követhető a kastély fokozatos állagromlása.

Köntzey Mercédes

 

Csányi Károly, Szentbenedek, Kornis-kastély, házikápolna festett faajtaja, 1907, üvegnegatív, MÉM MDK Fotótár, ltsz.: 004.430N