A hónap műtárgya

A 13. kerületi pártszékház makettje

Bár mára a funkcióját meghatározó állampárt és a létrejöttéhez kontextust teremtő államforma is a múlté, Pázmándi Margit pártszékházának makettje saját korán túlmutató minőséget képvisel, az egyetlen kétszeres Ybl-díjas magyar építésznő emlékét hordozva.

A MÉM MDK Magyar Építészeti Múzeum makettgyűjteményének önálló csoportját képezik azok az építészet- és kultúrtörténeti szempontból is kiemelkedő darabok, amelyek Pázmándi Margit és Virág Csaba munkásságának részeként jöttek létre, és Virág Csaba ajándékaként jutottak az intézménybe 2010-ben.

A Pázmándi-Virág házaspár a 20. század második fele magyar építészetének legaktívabb és legismertebb alakjai közé tartozik. Virág Csaba (1933-2015) egész életében a hazai közélet hangadó alakjának számított. Progresszív munkái – az MTI naphegyi székháza, a Kálvin téri irodaházak vagy a nemrég elbontott budavári Országos Villamos Teherelosztó Központ – az utca emberét az építészetről való gondolkodásra ösztökélték. Pázmándi Margit (1930-1995) a mai napig az egyetlen, kétszeres Ybl-díjas építésznő, akinek gazdag életműve a magyar modernitás egyéni hangú fejezetét képezi. Legfontosabb munkái közé tartoznak a Kútvölgyi kórház rekonstrukciója és bővítése, valamint kapcsolódó létesítményei, a Hegyalja út 1. alatti társasház, a Munkásőrség budapesti székháza vagy a balatonfüredi szívkórház bővítése. A házaspár együtt is igen aktív volt, számos pályázaton indultak, bár kevés közös munkájuk valósult meg.

Nincs pontos információnk a makett keletkezéséről, de a legvalószínűbb, hogy Pázmándi munkahelye, az Általános Épülettervező Vállalat (ÁÉTV) megrendelésére, 1975 körül készülhetett a tervezési folyamat részeként, reprezentatív célokra. Maga az épület 1975-1979 között épült fel a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésében az angyalföldi munkásnegyed alakuló új központjának részeként. Ma a Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatóságának székhelye.

A makett megjelenését A hónap műtárgya sorozatunkban egy aktualitás indokolja. Az egykori 13. kerületi pártszékház is egyike annak a 12 háború utáni épületnek, amelyek újrahasznosítására, újragondolására 12 meghívott építésziroda ad válaszokat a 2021-es Velencei Építészeti Biennále Magyar pavilonjában, az Othernity. Modern örökségünk újrakondicionálása projekt részeként. A Velencében, 2021. május 22. – november 21. között látható kiállításon – amelynek kurátora e sorok szerzője – ennélfogva ennek a makettnek a fotója is feltűnik.

Kovács Dániel

Fotók: Nyirkos Zsófia