A hónap műtárgya

Eredetileg december 8-án nyílt volna meg a Budapest Főváros Levéltárával közösen rendezett kiállításunk Czigler Győző építész életművéről. A járvány miatt a kiállításmegnyitó elhalasztása mellett döntöttünk, az új időponttal hamarosan jelentkezünk.

Ebben a hónapban egy tervsorozatot mutatunk be, amely a MÉM MDK Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményében található és Czigler Győző nevéhez köthető.

A Városligeti-tó partján, az úgynevezett Nádor-szigeten állt egy kis fürdő, amelynek bővítéséhez Czigler irodája 1884-ben készített először terveket. Bár az építkezést anyagi okokból a főváros elhalasztotta, az építész ragaszkodott a feladathoz, és munkássága során többször visszatért a fürdőtervek fejlesztéséhez. Azért, hogy a lehető legkorszerűbb épületet tervezhesse meg, tanulmányútjain felkereste Európa legfontosabb és legújabb fürdőit. Ismert úticéljai közül érdemes kiemelni Bad Homburgot és Charlottenburgot. Számos tervváltozatot nyújtott be, melyekhez étterem, szálló, uszoda és egyéb egységek is tartoztak. Hosszú munkájának gyümölcsét már nem élhette meg, hiszen 1905-ben elhunyt. A feladatot irodavezetőjének, Dvořák Edének adta át, aki 1883 óta hűséges munkatársa volt. Dvořák Czigler másik jó barátjával, Gerster Kálmánnal társulva valósította meg 1909 és 1913 között azt a Széchenyi fürdőt, amely napjainkban Budapest egyik legkeresettebb turistacélpontja.

 

Gyűjteményünkben a fürdő tervezési folyamatának több állomásáról találhatók vázlattervek, így az 1884-es neoreneszánsz és egy későbbi neobarokk változatra is találhatunk példát. Érdemes még megemlíteni a Dvořák Ede által rajzolt uszodatervet még Czigler életéből, illetve a szintén Dvořák nevéhez köthető gyógyszálló terveit, amelyet eredetileg a mai fürdő Czigler-szárnyához kapcsolva szerettek volna felépíteni.

 

Tóth Enikő