A hónap műtárgya – 2024. március

A sanghaji Bank of Communications makettje.

A hónap műtárgya-sorozatunkban ez alkalommal Gonda Károly egyik jelentős sanghaji épületének makettjét mutatjuk be, amely az építészhez kötődő egyetlen közgyűjteményben megtalálható műtárgy.

 

Gonda felfedezése

2018-ban a Hudec-emlékév alkalmából szervezett sanghaji építészeti találkozón Szentmártoni Lívia, a Sanghaji Főkonzulátus kulturális diplomatája felvetette Krizsán Andrásnak, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnökének, hogy az egyik kínai szakblogger, Michelle Qiao szerint Hudec Lászlón kívül Charles Henry Gonda is magyar lehetett. 2018 tavasza és 2019 novembere között a MÉSZ ösztöndíjával e sorok szerzőjének két alkalommal nyílt lehetősége az épületek és források helyszíni kutatására. A Shanghai Urban Archives jóvoltából néhány Gonda-épület tervei is előkerültek, amelyek a 2019 novemberében Sanghajban megjelent Gonda Károly. Sanghaj ultramodern magyar építésze című könyvben is szerepeltek illusztrációként.

 

A sanghaji építész hazai bemutatkozása

A könyv megjelenését követően hazánkban a MÉSZ és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ rendezett nemzetközi online webinariumot, ahol Magyarországtól Kuala Lumpurig képviseltették magukat szakmabeliek.

Az esemény után 2021-ben nyílt lehetőség egy kiállítás megszervezésére, amelyet a MÉM MDK Bajza utca 10. szám alatti Műhelyterében mutattak be az MMA és a Kínai nagykövetség részvételével (Virtuális kiállítás: https://memmdk.hu/cikkek/virtualis-kiallitasok/varosligeti-fasori-uj-helyszinunk-elso-virtualis-kiallitasanak-vezermotivuma-a-keleti-epiteszet). 2022 májusában a tárlat a FUGA – Budapesti Építészeti Központba költözött, ahol Gondán kívül az irodájában dolgozó Sömjén Rudolf munkásságát is bemutattuk sok más, Kína iránt érdeklődő magyar építésszel együtt. 2023 decemberében Gonda Károly is szerepelt a Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában című kiállításon, amelyben a saját irodájában róla készített fotó, építészeti tervek és egy makett is szerepelt. Intézményünk szerette volna egyik épületét makett formájában megörökíteni, ezért felkértük a Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem egyik hallgatóját, hogy készítse el a Bank of Communications modelljét.

 

Gonda egyik utolsó sanghaji alkotása: a Kommunikációs Bank

A sanghaji kikötő reprezentatív partszakaszán, a Bundon emelt épületet Gonda Károly tervezte. A Bank of Communications tervei ugyan már 1937-ben elkészültek, de a kínai-japán háború miatt a kivitelezés meghiúsult. Az építkezés 1946-ban indult meg az Allied Architects néven bejegyzett három, a Philadelphiai Egyetemen végzett kínai építész: Benjamin Chih Chen, Chuin Tung és Shen Chao közreműködésével. 1948-ra készült el az épület, amely jellemző szimmetriájával és lépcsőzetes kialakításával az art deco szép példája. Az ajtó felett fekete és aranyszínű fémlemezből készített rácsos díszítés látható: formavilága önkéntelenül is az összekapcsolódást, a kapcsolatot juttatja eszünkbe. A belsőben is folytatódik ez a koncepció a láncszemekre emlékeztető lépcsőkorláttal. Az oldalhomlokzati traktusban a negyedik emeleten látható pergolás építmény még a nyüzsgő Bund világába is csempészett egy kis zöld felületet az ott dolgozók számára. 1951 óta a Shanghai Federation of Trade Unions működik az épületben. Gonda Károly neve nemcsak a homlokzaton látható a műemléki védettséget jelző táblán szerepel, hanem a belsőben is található egy tabló és portré a magyar építészről.

 

A makett

A Műcsarnokban 2023. december 15. és 2024. február 25. között megtekinthető kiállításra szerettünk volna egy Gonda-épületet három dimenzióban is megmutatni a látogatóknak. Mivel a Sanghaji Városi Levéltár két tervet küldött el nekünk korábban – a Sun Sun áruház és a Kommunikációs Bank terveit -, a reprezentatív, a Bundon álló épületre esett a választás.

A makett elkészítésére Ritoók Mihály Benedeket, a BME Építészmérnöki Kar negyedéves hallgatóját kértük fel, aki korábban kínaiul is tanult, és végigkísérte a 2000-es években Hudec László újrafelfedezését, később pedig Gonda Károlyét. Szerepelt Jacques Marmey tunéziai Lycée de Carthage iskolaépületének makettjével és az arról készült fotókkal a BME Építészmérnöki Kar Exploratív Építészeti Tanszék 2023-as afrikai témájú, velencei építészeti biennáléhoz kapcsolódó kiállításain, Velencében a Palazzo Mora-ban, és az onnan Magyarországra visszahozott, kiegészített – március 10-ig jelenleg is látogatható – Our Take on Africa című kiállításán a FUGA-ban.

Ritoók Mihály Benedek a Múzeumi Osztály gyűjteményét gyarapító Gonda-makettet (leltári szám: 2024.3.1) Baldavári Eszter helyszíni fotói, más interneten is elérhető fotók és utcai képek, valamint a MOFBA (Little Museum Of Foreign Brand Advertising In The R.O.C., 民國中外廣告微博物館) honlapján elérhető anyagok alapján készítette 3 kg sörkartonból és pauszból. A makett az első közgyűjteményben is megtalálható műtárgy Gonda Károly építész munkásságához kapcsolódóan.

Szöveg: Baldavári Eszter

 

Felhasznált irodalom:

Baldavári Eszter: Gonda Károly, Sanghaj ultramodern magyar építésze. In: Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában, Műcsarnok, Budapest, 2024, 122-131.

Baldavári Eszter kézirata alapján (szerk.: Krizsán András-Szentmártoni Lívia): Gonda Károly. Sanghaj ultramodern magyar építésze. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Sanghaj, 2019

Baldavári Eszter: Egy ultramodern magyar építész Sanghajban: Gonda Károly építőművészete. In: Élő művek, Tanulmányok a FMK 7. Konferenciájának előadásaiból, Budapest-Kolozsvár, 2022, 133-152.

Baldavári Eszter: A locska Sédtől Sanghajig. Veszprém és Kína földrajzi, építészeti kapcsolatai. In: Régi-Új Magyar Építőművészet, 2020/5, 57-61.

https://orient-projekt.hu/eletrajzi-adatlapok/gonda-karoly