A hónap műtárgya – 2024. május

Kaesz Gyula: Tálalószekrény, 1930-as évek közepe MÉM MDK Múzeumi Osztály

Május 15-től látogatható a Walter Rózsi-villa új időszaki kiállítása, a 20. századi lakásművészet két meghatározó alakjának lakásait bemutató Kaesz otthonok 1925-1960. Kaesz Gyula és Lukáts Kató tervezőházaspár otthonai. A tárlat egyik ikonikus darabja a Kaesz Gyula által saját otthonukba tervezett tálalószekrény.

 

Kaesz Gyula (1897–1967) belsőépítész, bútortervező és Lukáts Kató (1900–1990) grafikusművész 1925-ben házasodtak össze. Az együtt töltött több mint 40 év alatt hat alkalommal költöztek és egy nyaralót is felépítettek maguknak Szentendrén. Otthonaikba saját tervezésű bútoraik kerültek, amelyek jól mutatják a két világháború közötti belsőépítészet és bútortervezés változásait is.

Utolsó, Petőfi téri lakásuk bútorainak nagy része közgyűjteményekbe került, köztük a zebrafa borítású, pohárvitrinnel kiegészített tálalószekrény is. A bútor a pár Krisztina körúti lakásának ebédlőjébe készült az 1930-as években, majd lakásról lakásra költöztették. A tálalószekrény tervei Kaesz akkurátus tervezői hozzáállását is érzékeltetik: a praktikus tárolóbútorban ugyanis minden tálaláshoz szükséges tárgytípusnak külön megtervezte a helyét. A tálak és tányérok tárolására szolgáló polcok fölött kihúzható tálalólapok kaptak helyet.

A tálalószekrény már a bútortervezés új szemléletét tükrözi: a praktikusan megtervezett bútornak nincsenek holt terei, túlméretezett részletei, hanem teljes egészében használatra van tervezve. A magasan felépített edényszekrények helyett a modern tervezők inkább a fal mentén hosszan elhúzódó, alacsony tálalószekrényeket részesítették előnyben, amik a modern áramló terekbe is jobban illeszkedtek. Ez a bútortípus volt az előzménye az 1960-as években elterjedt és ma újra felértékelődő komódoknak (sideboardoknak) is.

A tárgy a kiállításban Walter Rózsi és családja egykori ebédlőjében kap helyet a Kaesz-házaspár további ebédlőbútorainak társaságában.

 

Magyaróvári Fanni Izabella

 

Kaesz otthonok 1925-1960. Kaesz Gyula és Lukáts Kató tervezőházaspár otthonai

2024. május 15-től a Walter Rózsi-villában

Kurátor: Horányi Éva, Iparművészeti Múzeum

Rendező intézmény: Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

Együttműködő partner: Iparművészeti Múzeum

 

tálalószekrény
tálalószekrény

Kaesz Gyula: Tálalószekrény, 1930-as évek közepe. MÉM MDK Múzeumi Osztály, fotó: Nyirkos Zsófia – Kaesz Gyula: Tálalószekrény rajza, 1930-as évek közepe. MTA – HUN-REN BTK Művészettörténeti Intézet Adattára