A hónap műtárgya – 2024. július

Pusztai Ilona (Schőnerné): A gyöngyösi Orczy-kastély kertjébe tervezett bábszínház távlati képe. Diplomaterv, 1958. (ltsz. R 84587).

Július hónap műtárgyaként a tervtárban lévő diplomamunka részét képező távlati képet választottuk. Alkotója a Műegyetem Építészettörténeti Tanszékének végzős hallgatója, később az Országos Műemléki Felügyelőség osztályvezetője, Ybl-díjas tervezője.

A tervsorozat kiterjedt a klasszicista kastély és kertje alapos felmérésére és az épület múzeumi funkcióval történő belakására, az együttes elemeinek helyreállítására, valamint egy új épület megtervezésére is. Ez utóbbi gyermekeknek szánt kulturális funkciót kapott a terv szerint. A bábszínház körül csúszdás-homokozós játszóteret, illetve a burkolt területet körbevevő fedett-nyitott pihenőhelyet, padokat látunk, a kastélypark így a családi rekreáció ideális színterévé vált volna. A játszadozó gyermekekkel benépesített, hangulatos tusrajzot akvarellel színesítette szerzője. Bár ez a terv nem valósult meg, a kastély falai között 1984 óta működik a Gömöri József tervezte Mátra Múzeum.

Noha még a Velencei Karta (1964) megszövegezése előtt készült a rajz, a korszak jellegzetes műemlékes szemléletét ismerhetjük fel rajta. Ennek lényegi eleme volt a hitelesség, a megkülönböztethetőség, ezért mindenféle új építési tevékenység esetében a kortárs, késő modern építészeti nyelvezetet alkalmazták, még műemlékek esetében is. A jelesre értékelt diplomamunka elkészítését követően Pusztai Ilona rövidesen az OMF munkatársa lett, és a Kivitelezési Osztálynál eltöltött néhány év után 1990-ig a Tervezési Osztály jeles tagjaként munkálkodott.

 

F. Dóczi Erika