A hónap műtárgya – 2024. január

A közelmúltban elhunyt Finta József emléke előtt azzal tisztelgünk, hogy a hónap műtárgyaként az általa és munkatársai által tervezett Bank Center modelljét választottuk. A feltehetően a LAKÓTERV modellező műhelyében készült alkotás a tervező ajándékaként került a Múzeumi Osztály gyűjteményébe.

A LAKÓTERV 1991-ben kapott megbízást egy bank- és bérirodaház tervezésére a budapesti Szabadság tér délkeleti oldalára. A terv 1992-ben már építési engedélyt is kapott. A kivitelezés 1993 és 1995 között zajlott. A Bank Center külső részleteinek kialakításához az Alpár Ignác tervezte egykori Tőzsde, a későbbi tévé székház és a szomszédos Nemzeti Bank, valamint a másik szomszéd, az 1939-ben Lauber László és Nyiri István tervezte egykori Pénzintézeti Központ homlokzat alakítása adott ihletet. A Bank Center hatalmas négyzetes tömbjét egy felülvilágított átriumos udvar tárja fel a középtengelyben. Az öt pinceszint és a passzázsként kialakított földszint fölött tizenegy emelet magasodik. A megvalósult épület a modelltől számos, lényeges ponton eltér.

A fából és plexiből készült modell elemeit ragasztással illesztették, festették és fém elemekkel egészítették ki. A modell mérete plexi búrával: 30x44,4x58,3cm

fotó: Hack Róbert