A hónap műtárgya – 2023. szeptember

Magyarország és Erdély eredeti képekben. Történelmi és helyirati szöveggel. 1. köt. / rajz Rohbock Lajos ; [szöveg] Hunfalvy János. Darmstadt, Lange, 1860. (MÉM MDK Könyvtár jelzete: 2780/c)

A bemutatásra kerülő kiadvány a 19. század közepén megjelent, a kor kiemelkedő magyar földrajztudósának Hunfalvy Jánosnak „Magyarország és Erdély eredeti képekben” című munkája, melyhez Ludwig Rohbock készítette az illusztrációkat. Eredetileg havi folytatásokban jelent meg 1856–1864 között Darmstadtban, majd később háromkötetes változatban is. A magyar és német nyelven is kiadott mű több mint 200 acélmetszetes illusztrációt tartalmaz. Kiadója a darmstadti Gustav Georg Lange, aki elsősorban illusztrált topográfiákra, művészeti könyvekre, albumokra szakosodott. A köteteket a lipcsei származású, Magyarországon működő Lauffer és Stolp Bizománya forgalmazta. A könyv metszetei nagyrészt Ludwig Rohbock (1824–1893) festő, tájképrajzoló és acélmetsző 1850-es években tett magyarországi és erdélyi utazása alapján készültek. A rajzokról készült acélmetszeteket Rohbock mellett Johann Gabriel Friedrich Poppel, G. Heisinger, A. Fesca, J. Richter, Johann Umbach és mások készítették.

A forrásértékű honismertető munka első kötete Budát és Pestet, valamint környékét mutatja be. Az ebből készített válogatással a 150 éves születésnapját ünneplő főváros egyesítés előtti városképét kívánjuk bemutatni. A klasszicizmus korában kialakult arculatát, melyben feltűnnek a reformkor idején született meghatározó építészeti emlékek, mint a Nemzeti Múzeum épülete vagy a Lánchíd, de láthatjuk a mára már elpusztult klasszicista palotasort a Duna partján, a Rácváros utcáit és házsorait, a budavári Szent György téren levő Hentzi emlékművet. A Magyar Tudományos Akadémia palotája, a Dohány utcai zsinagóga vagy „Pest egyetlen nagy s leglátogatottabb mulatóhelye” a Városliget is feltűnik a lapokon.

Irodalom:

Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart. Hrsg. von Ulrich Thieme, Felix Becker. Leipzig, Engelmann, 1934. 28. Bd. 520.

Basics Beatrix: „Pesth und Ofen.” Ludwig Rohbock metszetsorozata. In: Műemlékvédelmi szemle, (1993) 1., p. 55-62.

Lange, Gustav Georg: In: Hessische Biografie <https://www.lagis-hessen.de/pnd/116688890> (megtekintés: 2023.09.18.)

Rózsa György: Magyarország és Erdély eredeti képekben. Hunfalvy és Rohbock képes honismertető albuma / Rózsa György. In: Várak, kastélyok, templomok, 2. (2006) 5., p. 21-24.

                                              

                                                                                                                                             Papp Andrea