A hónap műtárgya – 2022. május

Ez év május 21-én ünnepeljük Breuer Marcell világhírű építész és formatervező születésének 120. évfordulóját. Ebből az apropóból Breuer ikonikus csőbútorait választottuk a hónap műtárgyának.

Breuer Marcell magyar származású formatervező és építész a Bauhausban töltött évei alatt elsőként tervezett és készített csőbútort. Első csőbútorát, a B3-as klubszéket 1925-ben alkotta meg, majd a következő években tovább fejlesztette, és több típust is létrehozott. A maga korában eleinte meghökkentő csőbútor hamarosan a modern enteriőrök kötelező kelléke lett, és számos más tervezőt is megihletett az olyan nagy nevektől kezdve mint Le Corbusier és Ludwig Mies van der Rohe építészek. A magyarok közül többek között Kozma Lajos és Bakos István foglalkozott csőbútorok tervezésével az 1930-as években.

A május 18-án megnyíló Walter Rózsi-villa modern építészetre és lakhatásra fókuszáló nyitókiállításában is központi szerepet kap a csőbútor. A tárlaton hamarosan megtekinthető csőbútor szett a villa tervezőjének, Fischer Józsefnek a hagyatékából származik. A két szék a csőváz folyamatos vonalvezetésére építő, hátsó alátámasztás nélküli ún. konzolos vagy lengőszékek példái. Ezek a Thonet által gyártott B33-as (B mint Breuer) támlásszék és karos változata, a B34-es. A szetthez tartozik egy csővázas tervezőasztal is, amelyet feltehetően nem Breuer, hanem Fischer József tervezett és magyar kisműhelyben kiviteleztetett. Az asztal és a székek annak a közös irodának voltak berendezési tárgyai, amelyet Breuer, Fischer és Molnár Farkas közösen üzemeltetett 1934–1935-ben. Breuer ekkor a hazatelepülésen gondolkodott, de Bauhaus diplomáját itthon nem ismerték el építész diplomaként, a mérnöki kamara nem vette fel tagjai közé, s így nem folytathatott magántervezői tevékenységet. Ezután Angliában, majd az Egyesült Államokban folytatta karrierjét – itt vált világhírű építésszé.

A Breuer-féle csőbútorok Fischer József tulajdonában maradtak, s azokat ma unokája és családja használja. A velünk élő modernizmust képviselik. A lengőszékek később (Breuer fogadott lánya, Francesca után) Cesca néven forgalomba hozott nádazott változata, illetve annak replikái design klasszikusként a mai lakberendezésnek is népszerű darabjai. A kiállításon szereplő csőszékek bármely replikához hasonlóan sorozatgyártott darabok, azonban pont e székekben egykor maga Breuer is időzött. Továbbá azt is feltételezhetjük, hogy Fischer e csővázas tervezőasztalon rajzolta meg a Walter Rózsi-villa terveit.

 

Sebestyén Ágnes Anna


fotó: Wachsler Vica