A hónap műtárgya – 2022. június

A szentendrei Izbég, Anna-majorban található egykori Hauszmann-nyaraló területén mai is meglévő műrom bemutatásával szeretnénk felhívni a figyelmet az építész, egyetemi tanár Hauszmannra. Idén ünnepeljük születésének 175. évfordulóját.

A Simai családtól 1882-ben megvásárolt csendes birtokra Hauszmann kocsival vágtatott az állomásról, hogy fővárosi fáradalmait ott pihenje ki. Az akkori rozoga házból egy kisebb kastélyt varázsolt, amelyet 1913-ban egy velencei birtokra cserélt. 1926-ban bekövetkezett halála után özvegye visszavásárolta a területet.

A villa parkjába tulajdonosa műromot épített, s abba másodlagosan beépítette például az egykori Zeughaus részeit, a budai vár több gótikus, reneszánsz és barokk töredékét – idomtéglákat, pillérfőket, korlátrészeket vagy csúcsíves stílusú ablakosztót – is.

Egy 1966-os irat alapján tudjuk, hogy a 60-as évek elején – vagy pár évvel előtte – a villát lebontották és helyére honvédségi üdülőt emeltek. A műrom mai is fennáll, a terület viszont rossz állapotban van.

 

                                                                                  összeállította: Bakó Zsuzsanna