A hónap műtárgya – 2022. december

A sevillai világkiállítás magyar pavilonjának makettje. Terv: Makovecz Imre. Makett: Danka István. 1991. MÉM MDK Múzeumi Osztály 2001.8.1

„Danka István szolnoki műhelyében készül a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának egyedi építészeti makettje, mely az eredetinek 1:50 méretarányú mása. Pontosabban ez már a második makett, mert az elsőt elkészülte után Barcelonába szállították kiállításra. (…) A magyar pavilon Ausztria és a Vatikán pavilonjának szomszédságában áll. Építőanyaga szinte kizárólag fa és üveg, ami Spanyolországban igencsak unikumnak számít, ezért már most is sokan megcsodálják.”

 

1991 szeptemberében így írt a Szolnok Megyei Új Néplap az 1992-ben Sevillában megrendezésre kerülő világkiállítás épülő magyar pavilonjáról. Makovecz Imre építész 1990-ben kapott megbízást az EXPO magyar házának megtervezésére, amelyet idén harminc éve, 1992. április 20-án adtak át.

A tervek alapján készült makett kivitelezője, Danka István (1951-2016) fotós az építész munkatársa volt. Makettje mind anyagában, mind szerkezetében és részleteiben is visszaadja Makovecz koncepcióját: a pavilon egy felső és egy alsó világot mutat, közöttük egy „életfa” helyezkedik el látható gyökereivel, középen üvegfödém választja ketté. Az ég és föld közötti kapcsolat megteremtésére Makovecz egyik eszköze a fa volt, amelyet nem csupán építőanyagként, hanem mint szimbolikus díszítőelemet is alkalmazott épületein. A dombot utánzó vagy felfelé fordított hajótestre emlékeztető épülettömeget egy hét toronyból álló sor osztja két félre, a hetedik torony a bejárat is egyben.

A korabeli cikkekből és visszaemlékezésekből az derül ki, hogy két makett készült a pavilonról még az építkezés befejezése előtt, mindkettő az épület vázszerkezetét szemlélteti. A látható szerkezeteknek köszönhetően – magát a pavilont sötétszürke palával burkolták, és a külső falakat fehérre vakolták – a makettnek egészen más karaktere van, mint az elkészült épületnek: első ránézésre láthatóvá válik rajta a tervezői elgondolás, amely a kész épület külső képén részben rejtve maradt. A sevillai magyar pavilon korabeli modellje nem csak reprezentációs eszközként szolgált, a munkamodellek ugyanis a tervezési folyamat részeként az esetleges hibák kiküszöbölésére is szolgáltak. Hogy a két makett közül melyik kerülhetett a MÉM MDK Múzeumi Osztályára, nem tudható biztosan. Feltételezhetően a korábban elkészült és Barcelonába szállított darabról van szó. A tárgy romos, hiányos állapotban került a gyűjteménybe, ezért körültekintően restaurálták és pótolták.

A MÉM MDK Múzeumi Osztály modellgyűjteményének egyik kiemelt darabja 2022. december 13-tól a Magyar Nemzeti Múzeum Világkiállító magyarok című időszaki kiállításán látható majd, további műtárgyaink és fotóink kíséretében.

 

Magyaróvári Fanni Izabella

Fotók: Nyirkos Zsófia