Kiállításmegnyitó – Baumhorn Lipót áhítatos építészeti formái a Holokauszt Emlékközpontban

2021. augusztus 25. - 2022. január 20.
Esemény kezdete:2021-08-25 16:30:00
Esemény vége:2022-01-20 18:00:00
Hol: Holokauszt Emlékközpont kiállítótere (1094 Budapest Páva utca 39.)
Augusztus 25-én, hosszú előkészületeket és várakozást követően megnyílt a Baumhorn Lipót építész életéről és munkásságáról szóló kiállítás.

Az „Áhítatos építészeti formák -  Baumhorn Lipót tervei a Szegedi Zsinagógához” című kiállítás a Szegedi Zsidó Hitközség, a Holokauszt Emlékközpont és Intézményünk közös szervezésében és együttműködésében valósult meg. Szép számú érdeklődő közönség gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljen e jeles alkalomból a kiállítás kurátorával Dr. Oszkó Ágnes Ivettel (MÉM MDK).

A megjelenteket Dr. Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Buk Istvánnak, a Szegedi Zsidó Hitközség elnökének. Ezek után Dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója beszélt a sikeres együttműködés eredményeként megvalósult tárlatról.

A kiállítást Dr. Klein Rudolf, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára nyitotta meg, majd Dr. Milkovich Eszter, a Holnap Kiadó igazgatója pár szóban méltatta Dr. Oszkó Ágnes Ivett Baumhorn Lipót építészről írott monográfiáját.

A kiállítás képi anyagának fotográfusa: Bélavári Kriszta.

A megnyitó záróakkordjaként felcsendült Weiner Leó g-moll triójának első (Allegro con brio) és második (Vivace) tétele a Budapesti Kamarazenei Műhely muzsikusainak előadásában.

 

A kiállítás megtekinthető 2022. január 20-ig.

Helyszín: Holokauszt Emlékközpont kiállítótere (1094 Budapest Páva utca 39.)

 

szöveg: Balogh Viktória

fotó: Nyirkos Zsófia